Processó del Sant Enterrament
Prats de Lluçanès

Carrers de la població. Nucli urbà. Prats de Lluçanès.

Jordi Compte i Marta Homs

La processó del Sant Enterrament es celebra el Divendres Sant al vespre, en el marc de Setmana Santa. Es tracta d'una processó que recorre diversos carrers de la població recordant el davallament de Jesucrist de la Creu i el recorregut fins al sepulcre. La processó a Prats de Lluçanès, que té una durada d'una hora aproximadament, s'inicia a l'església parroquial de Sant Vicenç a les 9h del vespre i segueix un recorregut estipulat: passa pel carrer Major, l'església de la Bona Sort, la plaça Vella, el carrer Josep Cirera, el carrer de la Font, el carrer de la Resclosa, la plaça Nova, fins arribar altre vegada a l'església parroquial. El seguici el formen el grup de portants del Sant Crist (participants també al Viacrucis), vestits amb una túnica negra i els altres tres grups de portants dels passos de la Passió de Crist: el Natzarè, la Dolorosa i el Sepulcre. La resta de persones, amb un silenci sepulcral, acompanyen la processó portant grans ciris a les mans. La processó també és acompanyada pel grup Orquestral de Prats que toca música en moments determinats. Antigament els veïns del poble il·luminaven les façanes per on passava la processó amb unes filades de bombetes clavades en una fusta que penjaven a les finestres.

Les imatges han estat extretes de l'arxiu fotogràfic municipal.

A moltes poblacions de Catalunya, el Divendres Sant al vespre, es poden veure desfilar multitud de processons que són la narració i escenificació de diferents passatges de la Passió de Crist. Cadascun dels passos que participen en la processó del Sant Enterrament representen tridimensionalment una de les escenes d'aquesta narració. Els passos que surten a la processó són una manifestació de religiositat i reflecteixen la devoció de les persones que els treuen al carrer, però també són fruit de l'esforç d'una confraria, que antigament unien un grup de persones sota la mateixa devoció o per pertinença a un mateix gremi, i que avui en dia ho està per vincles associatius molt més personals.

FLORES, M., El pas del davallament de la Creu, Biblioteca Digital de Carrutxa, 2005.