Processó del Mont-i-calvari
Sant Julià de Vilatorta

Nucli antic de Sant Julià de Vilatorta

XX-XXI
    Virgínia Cepero González

La processó del Mont-i-Calvari de Sant Julià de Vilatorta es celebra el Divendres Sant al matí. És una manifestació de religiositat popular que adapta, de forma singular, la dramatització de la passió i mort de Jesús i l'expressió de fervor i participació popular. La processó recorre els diversos indrets del poble, pregant i meditant davant de les 14 creus, que reprodueixen el camí que va fer Jesús amb la Creu a l'espatlla fins al Calvari.
    A Sant Julià, l'itinerari comença a les nou del matí des de l'església parroquial, i segueix en direcció al Perer, on es pren el camí de bosc cap a Puig-Oriol, després es torna a entrar al poble pel carrer de la Mercè i arriba, finalment, de retorn a l'església.
    Durant aquest recorregut es para a cada estació, recordada amb una creu de fusta que penja a la façana les cases. Després de cada estació, es canta un tema relacionat amb el Viacrucis, com el "Jesu Rex Mitis" i "Stabat Mater" de Ramon Victori i Arumí "el vell Sala".

Fitxa redactada en base a informacions orals.

El Viacrucis, un acte litúrgic de Setmana Santa, és també anomenat el camí de la Creu, les estacions de la Creu o la via Dolorosa, i reprodueix en 14 estacions el camí que va fer Jesucrist fins al Calvari. Aquestes estacions són les següents:
    1. Jesús condemnat a mort per crucifixió 2. Jesús porta la creu 3. Jesús cau per primera vegada 4. Jesús troba la seva Santa Mare 5. El Cirineu ajuda a Crist a portar la Creu 6. La Verònica neteja el rostre de Jesús 7. Jesús cau per segona vegada 8. Jesús parla amb les dones de Jerusalem 9. Jesús cau per tercera vegada 10. Jesús és despullat 11. Jesús és clavat a la Creu 12. Jesús mor a la Creu 13. Davallament de Jesús de la Creu 14. Jesús és col·locat en el sepulcre.