Processó de Quaresma
La Palma de Cervelló
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Anys després de que l'església de la Palma es va erigir en parròquia (el 1868), per Setmana Santa es començaren a fer diversos actes a la Palma, entre els què hi havia la processó dels Armats. En aquesta es representaven al carrer diverses escenes de la Passió de Jesucrist, intercalant-hi durant el recorregut, el que ells anomenaven “Versos de Passió”. Es tractava d'uns cants solemnes a tres veus.
Segons el folklorista Joan Amades, per la Quaresma de Dijous Sant, fins a la darreria del segle XIX, una comparsa que figurava els dotze apòstols anava al cap de la processó de la Palma de Cervelló. Tots duien un palmó i estaven dividits en dos rengles, amb els palmons decantats vers l'espai que restava entre rengle i rengle. Jesús anava al mig i al cap de les dues fileres. Per l'espai lliure passejava la serventa de Pilat tot filant. Darrere de Jesús seguien el Cirineu, la Samaritana, la Verónica i la Magdalena, i en darrer terme, dues de les Maries i la Mare de Déu dels Dolors tota vestida de negre, amb un cor de metall damunt del pit. Durant el curs de la processó representaven diverses escenes: la conversió de la Samaritana, l'entrada de Jesús i els seus deixebles a Jerusalem, el comiat de Jesús dels Apòstols i la desesperació de la Magdalena.
Bibliografia
AMADES, Joan (1982): Costumari Català, el curs de l'any, vol.II (Les Carnestoltes, la Quaresma, Setmana Santa i el Cicle Pasqual). Barcelona: Ed. Salvat Editores. P. 771.
FISAS ALEMANY, Esteve; LLOP JULIÀ, Maria (sense data d'edició) 50 anys de caramelles a la Palma. 1942-1992. La Palma de Cervelló: Publicació del Grup de Cantaires la Palma. P. 13.