Processó de Quaresma
La Palma de Cervelló

Pels carrers del nucli antic de la Palma de Cervelló i masies pròximes.

Aquesta manifestació festiva no es realitza actualment.
    Sense accés
    Xavier Esteve Gràcia

Anys després de que l'església de la Palma es va erigir en parròquia (el 1868), per Setmana Santa es començaren a fer diversos actes a la Palma, entre els què hi havia la processó dels Armats. En aquesta es representaven al carrer diverses escenes de la Passió de Jesucrist, intercalant-hi durant el recorregut, el que ells anomenaven “Versos de Passió”. Es tractava d'uns cants solemnes a tres veus.
    Segons el folklorista Joan Amades, per la Quaresma de Dijous Sant, fins a la darreria del segle XIX, una comparsa que figurava els dotze apòstols anava al cap de la processó de la Palma de Cervelló. Tots duien un palmó i estaven dividits en dos rengles, amb els palmons decantats vers l'espai que restava entre rengle i rengle. Jesús anava al mig i al cap de les dues fileres. Per l'espai lliure passejava la serventa de Pilat tot filant. Darrere de Jesús seguien el Cirineu, la Samaritana, la Verónica i la Magdalena, i en darrer terme, dues de les Maries i la Mare de Déu dels Dolors tota vestida de negre, amb un cor de metall damunt del pit. Durant el curs de la processó representaven diverses escenes: la conversió de la Samaritana, l'entrada de Jesús i els seus deixebles a Jerusalem, el comiat de Jesús dels Apòstols i la desesperació de la Magdalena.

AMADES, Joan (1982): Costumari Català, el curs de l'any, vol.II (Les Carnestoltes, la Quaresma, Setmana Santa i el Cicle Pasqual). Barcelona: Ed. Salvat Editores. P. 771.
    FISAS ALEMANY, Esteve; LLOP JULIÀ, Maria (sense data d'edició) 50 anys de caramelles a la Palma. 1942-1992. La Palma de Cervelló: Publicació del Grup de Cantaires la Palma. P. 13.