Presa sobre can Gil
Figaró-Montmany

Pista de Sant Pere de Vallcàrquera a Can Gil. Darrera el mas al torrent de Can Bosc.

Estructural
    Companyia Aigües CASSA. Ajuntament de Figaró-Montmany. Crta de Ribes n.34. Figaró-Montmany 08590.
    Anna M. Gómez Bach

Presa edificada sobre la Riera de Vallcàrquera, més amunt de can Gil. Aquesta estructura, de grans dimensions està construïda amb ciment i encofrat i desviava les aigües del riu per tal de facilitar el seu aprofitament. Es tracta d'una obra de fàbrica complexa construïda transversalment al curs d'aigua per tal d'elevar-ne el nivell ifer-ne ús. Presenta diverses reparacions en ciment.

Durant l'alcaldia d'Ignasi Coll i Vila entre el 1975 i 1977 es va municipalitzà el subministrament d'aigua, que era propietat de la Cambra de Propietaris des de 1922, es construí el dipòsit de Vallcàrquera, es canalitzà el rec i es creà la presa de Dosrius. També s'inicià el sanejament del riu Congost, que estava molt contaminat, i es començà a construir el parc infantil a l'antiga bassa de ca n'Antic. L'any 1978 es va promoure la retolació dels carrers en català i es recuperaren els noms d'abans de la retolació franquista. Aquesta estructura doncs, s'ha de relacionar amb la necessitat de captació d'aigua al municipi del Figaró aquesta sempre canalitzada a través de la Riera de Vallcàrquera.