Pratdesaba
Malla

XV-XIX
    Presenta deficiències estructurals i la coberta es troba en mal estat.
    P.E.U. Catàleg de Masies i Cases Rurals 2010
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Pratdesaba és una masia d'origen medieval que va consolidar-se al segle XVI. Durant el segle XIX es va construir una nova casa al costat, quedant l'antiga com a cabanya. Finalment, es va incorporar una galeria a la façana principal del mas nou. El volum principal és un edifici de planta rectangular que s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. El frontis està definit per dues galeries horitzontals de tres pòrtics, d'arc pla a la planta baixa i d'arc carpanell arrebossat al pis. Un dels pòrtics s'ha tapiat modernament amb maó. La façana es composa segons tres eixos d'obertures, amb llinda de fusta i brancals ceràmics a la planta baixa i d'arc pla arrebossat al pis. A nivell de les golfes hi ha una única finestra d'arc de mig punt arrebossat, que es reprodueix a la façana posterior. A la resta de façanes les finestres es disposen formant eixos i són totes d'arc pla arrebossat, algunes de les quals estan tapiades. El parament dels murs és de pedra lligada amb argamassa, revestida amb morter de calç i les obertures pintades de diferent tonalitat. El parament de la galeria és de maó. Adossats a la façana de tramunana hi ha diversos annexes agrícoles i el femer, d'un sol nivell d'alçat.

La cabanya està situada a mestral de la masia, amb les vistes panoràmiques que ofereix pel fet de trobar-se en una cota superior. És un edifici de planta quadrangular que s'estructura en dues crugies. Consta de planta baixa i pis i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. S'hi accedeix per un portal amb llinda de fusta i brancals de pedra, sobre el qual hi ha una finestra de les mateixes característiques amb l'intradós motllurat. La resta de finestres són d'arc pla arrebossat, excepte la de ponent que és de pedra carejada. A la façana de tramuntana es va obrir un gran portal d'arc escarser ceràmic, davant del qual hi ha una era circular encaironada. La façana de migdia està reforçada amb un contrafort a cada extrem. El parament dels murs és de tàpia i de pedra irregular lligada amb argamassa, amb carreus a les cantonades, i revestiment de morter de calç. El ràfec està acabat amb cabirons.

En el fogatge de l'any 1497 hi consta lo Prat de Sabet. En el fogatge del 1553 hi consta el nom de Closela de Prat de Saber. L'any 1688 era propietari i hereu del mas Joan Prat de Sabat. El seu fill i hereu Francesc va casar-se l'any 1733 amb Petronela Vidal, filla de Jacob Vidal, cirurgià de Viladrau. Durant el segle XIX la va adquirir a la família Rocafiguera, que hi va construir un casal al costat. La mateixa família la va vendre a l'Ajuntament de Malla a principi del segle XXI.

Pla Especial de Catalogació de les Masies i Cases Rurals de Malla. Ajuntament de Malla, 2010.