Pous de can Tutusaus i can Morgades
Olesa de Bonesvalls

Carrer Fontana. 08795 OLESA DE BONESVALLS
    Al nucli antic del poble, davant de can Tutusaus.

XV-XVII
    Cortés Elía, Mª del Agua

A la confluència del carrer Fontana i el carrer Dr. Molins, davant l'entrada a l'antiga can Olivella, queden dos pous. Un pertany a l'hisenda Tutusaus i l'altre a can Morgades. Just a l'angle del carrer hi ha un pou de planta circular amb l'estructura superior de ferro formant un arc i amb un safareig al costat, aquest pou era de can Tutusaus. El segon pou es troba entre aquest i el lloc on estava la casa Olivella, a l'espai que ocuparia un petit hort. És un pou que sembla més antic que l'anterior, de planta circular, de pedra, amb una porta que el tanca frontalment i amb un recipient circular fet de maó a un costat de la porta que servia per buidar la galleda i que l'aigua entrés al safareig que hi ha al costat. També té un petit xup adossat per acumular aigua pel rec. Aquest pou és de can Morgades.

La riera de la Rengla recollia l'aigua dels fondos de cova Pregonda i de Ramuia, al vessant est del municipi. El cabdal d'aquesta riera entrava al nucli pel carrer Fontana fins a desembocar a la riera d'Olesa al lloc de la plaça de la Creu. Ja va deixar de baixar aigua a mitjans del segle XX aproximadament, principalment degut a la canalització, pavimentació i disminució de les pluges que han provocat que progressivament disminueixi el cabdal d'aigua. Aprofitant aquesta riera es van obrir pous al marge del camí, des de la plaça de la Creu fins als afores del poble, seguint el carrer Fontana. Els pous es troben a l'extrem del costat del camí, amb l'horta a continuació. Cada hort es feia el seu pou aprofitant la veta de la riera de la Rengla. Aquests pous eren de les cases Tutusaus i Morgades. La Casa Olivella va ser una de les hisendes importants d'Olesa de Bonservalls, sortint els Olivella a documentació del segle XVII, en una convocatòria del consell de la Vila de 1663 (Jaume Olivella) i a un cens del blat de 1675 (Jaume Olivella) (APOB). A finals del segle XIX la casa Olivella la va heretar l'hereu de la família, mentre què un dels germans va marxar a Cuba a fer fortuna. Allà va tenir una filla, Amèrica Olivella Botino, que va tenir una filla a Cuba, Carmen Lorca Olivella. L'hereu de la casa Olivella estava casat amb una germana del Dr. Robert de Barcelona; aquest va morir i la vídua es va casar amb Salvador Parellada, hereu de can Parellada. En aquest moment es van unir les hisendes Parellada i Olivella, però no van tenir fills i la vídua va morir. Salvador Parellada en quedar-se vidu es va tornar a casar amb Amèrica Olivella que ja havia tornat de Cuba, d'aquesta manera s'assegurava la continuïtat de la unió de les hisendes. El Sr. Parellada va morir en època de la Guerra Civil, quedant com hereva de l'hisenda Olivella la filla d'Amèrica Olivella, Carmen Lorca. Aquesta es va casar amb un fill de can Parellada que es deia de cognom Torrents Parellada, d'aquesta manera les hisendes quedaven juntes definitivament i heretades pel fill d'aquests Lluis Torrents Lorca. La casa Parellada encara es conserva, però la Olivella va ser aterrada fa poc temps, quedant com a vestigi els seus pous.