Pou dels Miracles
Castellbell i el Vilar

  Bages
  Sant Cristòfol
  323

  Coordenades:

  41.639
  1.82032
  401751
  4610368
  Número de fitxa
  08053 - 180
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Popular
  Modern
  Segle
  XVII-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Actualment està envoltat de bardissa, la qual cosa dificulta l'accés i observació. A l'interior hi ha una aigua cristal·lina i es pot veure el fons, excavat a la roca. La portella ha desaparegut així com la corriola.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament (C. de Joaquim Borràs, 40 - 08296 Castellbell i el Vilar)
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  Pou ubicat per sota de la carretera principal que va al mas Enric, per sota d'un revolt que fa el mateix carrer. Cal baixar pel dret, per sota un roure resseguint a mà dreta el desnivell del talús. Ben aviat en la zona més planera hi ha una pomera i al davant mateix, a uns tres metres, en direcció a la torrentera, hi ha el pou. Es tracta d'una construcció feta de pedra i maons. Mesura 1,42 metres de diàmetre per una fondària 4 metres aproximadament. Per sobre de la pedra s'hi ha construït la volta de tancament del pou. Està feta amb maons collats amb morter i recobert per l'exterior amb un arrebossat bast de ciment. A l'interior de la volta conserva els encaixos amb la biga de fusta i l'anella de ferro per penjar-hi la corriola que ja no hi és. La boca del pou amida 1 metre d'alçada per 0,67 metres d'amplada. La llinda i l'ampit són de pedra. La portella de fusta ha desaparegut.

  El cavaller i pelegrí basc Eneko López de Loyola, que posteriorment fou Sant Ignaci de Loyola, passà pel Bages camí de Terra Santa. Abans d'arribar a Manresa, de camí a Montserrat, la tradició oral que es manté viva en els veïns de Sant Cristòfol, el pelegrí fou acollit al mas de la Serra (actual mas Enrich). Tot i ser primavera, aquell any de 1522 patí una gran sequera. Agraït per l'hospitalitat del lloc, l'imaginari local atribueix a Sant Ignaci el fet de brollar aigua d'un pou. Des de llavors i per dur que sigui l'estiu, en aquest pou sempre hi ha aigua.

  ENRICH i VILADOMS, Montserrat (1984). El poble de Sant Cristòfol. Pàgs. 61-66. Col·lecció L'Auca Comentada, núm. 3. Ed. El Brogit
  ENRICH i VILADOMS, Montserrat (2011). El poble de Sant Cristòfol. El cor del poble. Els últims 25 anys a Sant Cristòfol. Ed. Sant Cristòfol Books.
  https://castellvilarenc.info