Pou del Sot dels Avellaners I
Tagamanent

Pla de la Calma, al Sot dels Avellaners.
    Prop de la Casanova de Bellit, a mig pendent N-E del Sot dels Avellaners.

Parts en runes
    Anna M. Gómez

Estructura formada per una cavitat de forma circular excavada a la roca. La part del davant està reforçada per un mur d'uns 3 m d'amplada i conserva part del seu interior recobert de pedra. Sistema constructiu que es composa de pedra treballada bastament i sense relligar. Aquesta construcció està orientada de Sud a Est , amb una fondària d'uns 8 m i un diàmetre de 10 m.

A la Casa Nova del Bellit hi ha dos pous de neu, situats al Sud-est de la Casa, caient del turó de la casa Nova, que baixa cap el Sot dels Avellaners, a migdia, sobre el sot de la Font. Aquest tipus de construccions són propies de l'arquitectura tradicional rural, com exemple de les activitats econòmiques i vincles comercials dels recursos aportats per la muntanya. El comerç de la neu s'ha de relacionar amb un periode de clima fred i que s'ha situat entre el segles XIII i XIV, arribant a ser destacat també entre el selge XVI i el XIX. Aquesta facilitat d'acumulació de la neu, permetia la gran concentració de dipòsits i la regualritat d'aquest comerç cap a zones lleugerament més càlides. La construcció d'aquests dos pous demostra el sorgiment d'una incipient indústria dedicada al comerç de la neu i el gel que tindrà la seva màxima expansió al segle XX, amb l'abastiment a les zones urbanes.

IPEC-Montseny (1998), n. 3689. GARCIA-PEY, E. (1998). Tagamanent. Recull de noms de casa i de lloc. Ajuntament de Tagamanent. p. 117. LLOBET, S. (1990). El medi i la vida en el Montseny. Granollers. p. 337. LÓPEZ, J. (1992). "Els pous de neu i de glaç al Montseny" a Monografies del Montseny, 7. NUET, J. (1970). "Els pous de neu del Montseny" a Muntanya, XCIV. VIVES, E. (1983). "El glaç de Tagamanent" a Associació d'Amics i Veïns de Tagamanent, n.9.