Pou del Ràfols Olesa de Bonesvalls

Alt Penedès
Fondo de l'Arcatera. 08795 OLESA DE BONESVALLS
Al fondo de l'Arcatera, abans d'arribar a la riera d'Olesa

Coordenades:

41.363
1.85979
404634
4579682
08146-149
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
XIX-XX
Bo
Inexistent
Obert
Social
Privada
Ref. cad.: 010A00073
Cortés Elía, Mª del Agua

El pou del Ràfols es troba al nord del nucli d'Olesa, a prop de la riera d'Olesa. És un pou de planta circular amb les parets de pedra i obert per un costat formant dos seients de pedra. És un pou molt maco que conserva una aigüera a l'interior on es buidava l'aigua que s'extreia per facilitar l'ús. S'utilitzava per abeurar els ramats.

La manca d'aigua sempre ha estat un problema per a Olesa. Ja al 1737 hi hagué una gran sequera i els habitants del terme no en tenien ni per beure per l'abús que es va fer de regar els horts amb l'aigua del pou dels Bous i de la Font que eren comuns construïts a la riera, dins els límits del poble. Per això totes les persones que cultivaven o tenien bestiar feien el seu propi pou aprofitant les diferents vetes d'aigua de la riera o les fonts.

ESTRADA, D.; ESTRADA, S.; FARRÉ, P.; MITJANS, M.; ROS, D.; ROS, N.; ROS, R.; SOLER, J. (2005). Petjades Històriques. Recull de construccions rurals en pedra seca i altres curiositats naturals al terme d'Olesa de Bonesvalls. Grup de Recerca Olesa Rural. Edicions Andana, Vilafranca del Penedès.