Pou de Sant Andreu de Ramió
Fogars de la Selva

Sant Andreu de Ramió
    Veïnat de la Vall de Ramió

Jordi Montlló Bolart

Pou situat a Sant Andreu de Ramió, a una quarantena de metres de l’església, darrera l’absis, en direcció sud-est.

Registre vertical cilíndric excavat al terra. La part superior visible presenta una forma troncocònica amb coberta voltada completament envaïda per l’heura. Té un parell d’obertures quadrangulars a la part superior per on treure i canviar en cas de necessitat el travesser de fusta de penjar la corriola. Està construït amb parament de pedra, lligat amb morter de calç, amb alguns afegitons de trossos de teula entre el paredat. L’acabament exterior, tot i que actualment és gairebé imperceptible, estava fet a base d’un arremolinat de morter de calç. Orientada al sud-est, hi ha una portella de frontissa i filat, collada a un marc de ferro. Al dessota mateix destaca la pedra de tancament del pou que en aquest cas consisteix en mitja mola partida per la meitat. Originàriament tenia un ampit o pedrís de pedra per posar-hi la galleda. Només es conserva parcialment les arrencades de la pedra de subjecció. Té marxapeus.

Aquest pou està relacionat amb l’obtenció d’aigua del mas Ramió.

La pedra molera podria venir del Molinot.