Pou de neu de l'Era de les Cases 1 Castellterçol

Moianès
Era de les Cases
A uns 100 m a l'est de la casa de l'Era de les Cases, dins del bosc.
885 m

Coordenades:

41.72193
2.12088
426877
4619277
08064-218
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Modern
Contemporani
Popular
XVII-XIX
Dolent
La seva planta està desdibuixada i reomplerta de sediments.
Inexistent
Difícil
Sense ús
Privada
08063A007000090000KW
Virgínia Cepero González

Es tracta d'un pou de neu que es troba a uns 100 m a l'est de la casa de l'Era de les Cases, a la mateixa carena, dins del bosc, a uns 885 m d'altitud. La seva planta està desdibuixada i reomplerta de sediments i fulles dels arbres de l'entorn. Està excavat a la paret de pedra, i una petita part, conserva encara restes del mur interior de pedra seca reforçada amb morter de calç. Fa aproximadament uns 5 m de diàmetre i 3 m de fondària màxima aparent.

Fotografia extreta del web https://topocastell.blogspot.com/ perquè no es va poder accedir a l'indret.

Durant els segles XVII-XVIII es va produir la màxima activitat constructora de pous de neu i congestes, relacionat amb un període climàtic molt fred.
Es tracta d'excavacions senzilles fetes en el sòl natural de la muntanya, situades tant en indrets de gran pendent com en zones més planeres. Les seves mides són variables, tot i que sempre són de planta cilíndrica, sense coberta d'obra. Generalment, el seu interior es revestia de pedra seca, procedent del seu entorn o de la mateixa excavació, però en alguns casos aprofitaven directament la roca natural. A l'exterior es construïa un mur de contenció, que li donava el característic perfil circular atalussat d'aquestes construccions.

MAPA TOPOGRÀFIC DE CASTELLTERÇOL: https://topocastell.blogspot.com/
ROMA i CASANOVAS, F. (2013) Inventari de Patrimoni Existencial de Castellcir, Castellterçol i Sant Martí de Centelles. Madrid: Bubok Publishing, p. 52.