Pou de neu de Can Cuch
Cànoves i Samalús

Al turó de Can Cuch
    Al cim del turó del Pi Novell, turó al costat del de Can Cuc

L'erosió de l'indret dificulta la seva interpretació.
    Marc Guàrdia i Llorens

Congesta artificial destinada a tenir una reserva de neu. Situada a més de 1.000 metres d'alçada sobre elnivell del mar, al cim del Turó del Pi Novell, indret pensat per aprofitar l'acumulació de la neu en època hivernal.. Té una planta circular, d'uns 7 metres de diàmetre, amb una fondària màxima propera als 2 metres. No s'observa cap vorada ni marge, com sol ser habitual en aquestes congestes. Sí que coincideix amb aquestes congestes artificials, també anomenades poues, el fet que la dimensió del diàmetre sigui superior a la de la fondària, així com la seva secció longitudinal, de forma semicircular.

No s'ha de confondre aquesta estructura amb les més complexes com els pous de glaç, o pous de neus construïts. Tipològicament correspon a una congesta artificial destinada a proveir-se d'una reserva de neu, per emparar-la comercialment per a la conservació d'aliments i/o com a element de salut.

LÓPEZ I CORTIJO, J. (1992): "Els pous de neu i de glaç al Montseny", Monografies del Montseny, núm. 7, Viladrau, pàgs. 61-98.