Pou de les Agulles
Begues

Les Agulles

Xavier Esteve

Avenc de 4 metres de profunditat màxima. Es tracta d'un fenomen càrstic fossilitzat que a causa d'un revestiment d'argiles que l'impermeabilitza i reté l'aigua, per la qual cosa fou utilitzat com a pou natural (Aymamí, Pallarès-Personat 1996).

Explorat per primera vegada l'any 1961 per Joaquim Monturiol Pous i Luis Muntan Engberg. En la publicació de les seves expedicions espeleològiques pel Garraf, Norbert Font i Sagué cita haver-hi esmorzat l'any 1899.

AYMAMÍ, G.; PALLARÈS-PERSONAT, J. (1996): "El trogloditisme al Penedès: les coves d'ús industrial i hidrològic", Miscel·lània Penedesenca, 450-458.
    FONT I SAGUÉ, N. (1899): "Sota terra", Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya, 58: 257-278.
    MONTURIOL, J.; MUNTAN, L. (1961): "Resultado de unas investigaciones sobre el Karst del Plá de les Basses (Macizo de Garraf, Barcelona)", SPELEON, Revista española de Hidrología, Morfología cárstica, Espeleologia y Cuaternario. Tom XII, núms. 1-2, p. 87. Instituto de Geología. Oviedo.