Pou de la cabana del molí de Can Domènech
Sant Quirze de Besora

Cabana del molí de can Domènech
    Emplaçament
    A l'exterior de la cabana del molí de Can Domènech al costat de la riera de la Foradada i davant del molí del mateix nom
    557,6

42.100253367641
    2.2329792357761
    436577
    4661192
    08237 - 123
    Bo
    Element molt restaurat pels seus propietaris afegint-hi una biga de fusta amb una corriola i una galleda per a la recollida de l'aigua. Està encara en ús i en bon estat amb les parets de còdols rejuntades amb ciment pòrtland.
    Inexistent
    Caldria el·laborar un catàleg i inventari del patrimoni del nucli antic i entorns de Sant Quirze de Besora establint uns graus i nivells de protecció en funció dels elements conservats i l'estat en que ens han arribat als nostres des en funció de les característiques arquitectòniques, paisatgístiques i mediambientals de l'entorn. El pou va associat a la pallissa o cabana de Can Domènech enumerat en el llistat de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable del terme municipal de Sant Quirze de Besora.
    08237A004000360000BR
    Pere Cascante i Torrella

Pou situat a la part sud-est de la cabana de Can Domènech al costat del camí o pista forestal que va al molí de can Domènech o de Pladecers dins el terme Municipal de Santa Maria de Besora. Té una planta circular d'uns 2,5 metres de diàmetre amb les parets construïdes amb maçoneria de còdols de riu mal treballats i escairats, units amb ciment pòrtland i col·locats en filades regulars i horitzontals. Al damunt hi ha l'estructura de fusta que sosté la politja amb les cordes per extreure l'aigua del seu interior. Es troba en molt bon estat dins el jardí que envolta la pallissa de Can Domènech

Element de caire més aviat ornamental més que no pas funcional situat al jardí del voltant de la pallissa.

No hem trobat massa documentació referent al molí de la Foradada dit també de Can Domenech o de Pladecers. La casa de pagès del davant  dita de la Foradada es va construir el 1750, per tant, s'interpreta que el molí era anterior . El 1806 es reforma i deixa de funcionar el 1975. Aleshores és adquirit pels actuals propietaris, que el van reformant com a habitatge.  Encara que conserven la maquinària i la turbina  que es poden visitar esporàdicament.  Segons la tipologia constructiva de la pallissa sembla que es tracta d'una construcció de mitjans del segle XIX o fins hi tot de principi del segle XX.

https://www.vallgesbisaura.com>cases de pages>casa nova de la foradada. Santa maria de Besora