Pou de Jaume Esteve
Sant Llorenç d'Hortons

Horts de Cal Francisquet
    Des del camí de Sant Joan Samora prop del cementiri

Jordi Montlló Bolart

Pou que es troba als Horts de Cal Francisquet, a prop del torrent; a 30 metres a l'est de la Font de l'Amèlia. És de planta circular però per mesures de seguretat es va envoltar amb un mur de totxo per tres costats, deixant un accés a la banda est, amb la protecció d'una reixa. El sostre és una planxa plana que només serveix per evitar accidents. Aquest pou s'alimenta de l'aigua que desguassa d'un antic pou de mina amb volta de maó que es troba ubicat a tres metres de l'actual (UTM X: 402450; UTM Y: 4591744) que resta tapat però no inutilitzat.
    Adossat al pou, hi ha una barraca construïda en dues fases. La més antiga aixecada després d'excavar el pou per poder-hi encabir la bomba d'extracció d'aigua. Posteriorment es va tapar l'obertura i es va fer un afegitó retallant una mica el marge. Està construïda de maons plans amb un marxapeus. El sostre està recobert amb totxana plana . És de planta rectangular i mesura 2,60 m x 1,20 m x 1,90 m a la part més alta. Hi ha una porta de fusta de 112 cm x 73 cm amb forrellat que permet guardar les eines al seu interior.

Antigament per regar aquests horts i vinyes hi havia un pou de mina que estava situat sobre el torrent en un revolt molt pronunciat, a tres metres a l'esquerra de l'actual, treien l'aigua amb galledes i regaven l'hort. Ja fa anys amb una de les rierades el revolt es va omplir de sediment i al cap d'un temps s'aprofità per fer-hi un hort. El pou i la mina continuen portant aigua que desguassa en el pou actual ubicat al costat de la caseta de maó, construïda posteriorment com a conseqüència de la rierada.