Pou de glaç de la Font Roja
Sant Pere de Vilamajor

Font Roja (veïnat de Muntanya)
    A tocar del Sot de la font Roja, a poca distància en direcció sud de la font homònima.

XVII-XIX
    En estat d'abandó.
    Virgínia Cepero González

Es tracta de les restes d'un antic centre d'explotació de glaç, format pel pou, una bassa i una petita edificació.
    El pou de glaç és una construcció subterrània de planta circular, de la qual només és visible, en superfície, una obertura superior rectangular. Es troba bastit directament sobre la roca natural, i no s'observa cap tipus de revestiment.
    A l'extrem de ponent del pou hi ha la boca des d'on extreia el glaç, també excavada a la roca.
    Al mateix nivell que el pou, però a l'altre costat del sot, es conserven els vestigis d'una petita edificació, de planta rectangular i construïda amb pedra, que probablement correspon a una barraca o magatzem relacionat amb l'activitat del glaç.
    A pocs metres de distància del pou, en direcció nord, es conserva una bassa de planta rectangular, excavada a la roca natural.
    Aquest conjunt arquitectònic està situat en un indret vora la llera del Sot de la font Roja, en una zona obaga i humida, idònia per a la producció de gel.

La seva localització ha estat facilitada per Josep Illa.

La producció i comercialització de glaç a Catalunya va popularitzar-se a partir del segle XVI. Els pagesos veien així una oportunitat de complementar l'economia familiar a l'hivern, quan les feines del camp requerien menys dedicació.
    La major part dels pous quedaren abandonats entre els segles XIX i XX, quan els avenços tecnològics ja permetien obtenir glaç per altres mitjans.