Pou de Cal Musons
Vilobí del Penedès

Barri de Bellver, davant de Cal Musons. Carrer Noguer, nº3 (08735 Vilobí del Penedès)
    Camp ubicat davant de la casa de Cal Musons, al barri de Bellver.

Caldria fer un esforç de conservació, ja que es tracta de l'únic pou de pedra conservat al terme.
    Raquel Valdenebro Manrique

Antic pou ubicat al costat de la casa anomenada de Cal Mussons, dins el nucli urbà del barri de Bellver. Es tracta d'una estructura construïda en pedra, consistent en un un espai circular excavat verticalment al terra, d'uns 150 cm de diàmetre, recobert exteriorment per un mur de paredat irregular fet amb carreus de pedra units amb morter. del qual s'extreia aigua manualment per l'abastament quotidià. A la superfície l'estructura del pou consisteix en una prolongació de la part inferior, resultant un mur circular de pedra i morter que envolta la boca del pou, fins una alçada variable. El gruix d'aquesta paret és de 20 cm, sent l'alçada molt variable, ja que el pou es troba construït aprofitant el pendent d'el turó de Bellver, i d'altra banda, alguns trams han caigut, resultant imposible esbrinar fins a quina alçada pujava originalment. L'alçada màxima conservada és de 60 cm. L'excavació de pous es feia inicialment amb una perpalina lligada a una corda, que passava per la politja de la càbria i es deixava caure des de certa altura. De tant en tant baixava un pouer a retallar amb el picot, i després amb el xapo anava carregant les runes al cabàs per extreure-les.

Es tracta amb seguretat d'un dels pous més antics del terme, podent ubicar-lo cronològicament als segles XVIII o XIX. Cal pensar que aquest pou pertanyia als propietaris de la casa del Cal Musons, sent un pou d'ús privat. Va ser utilitzat fins la dècada de 1950, quan va ser abandonat, degradant-se i caient ràpidament.