Portal de Sant Marc
Artés

Al costat de la casa núm. 5 del carrer del Padró.

XIII
    Normes subsidiàries, article 143 (20.03.2006)
    Ajuntament d'Artés (C. Barquera, 41)
    Jordi Montlló Bolart

Restes de l'antic portal fortificat. Situat a la part antiga del poble, a prop de l'església de Sta. Maria, del castell i de les antigues muralles. És l'únic portal que es conserva. Només es conserven 14 dovelles que formen un arc de mig punt; les darreres formen l'únic suport i l'encastament en el mur de les cases veïnes. S'han perdut els pilars que sostenien l'arc i l'acabament.

A les normes subsidiàries hi figura amb el núm. 5 "Portes d'accés al recinte emmurallat". La única porta d'accés que es conserva és "El portal". Hi havia una altra entrada, que era el Portal de Salavés, però fou enderrocat durant la Guerra Civil (Ferrer i Benet: 1990, pàg. 84).

La vila d'Artés era una vila fortificada a la qual s'hi podia accedir a través de diversos portals, dels quals només se'n conserva un. Probablement es tracti d'una construcció del segle XIII vinculada al moment d'expansió. Fou en aquest segle quan el bisbe de Vic recuperà la castlania i creà la baronia juntament amb els castells de Sallent i Castellnou de Bages.

FERRER, Ll. i BONET, A. (1990) Artés. Societat i economia d'un poble de la Catalunya Central. Ajuntament d'Artés, pàg. 84.
    JUNYENT, J.; MAZCUÑAN, A. i BENET, A. (1984) "El castell d'Artés", dins Catalunya Romànica, vol. XI El Bages. Ed. Gran Enciclopèdia Catalana.