Porta del Colomer
Alpens

  Osona
  Sector sud-est del terme municipal
  Emplaçament
  A 700 metres de la carretera BP-4654, punt quilomètric 11'900

  Coordenades:

  42.10626
  2.11566
  426883
  4661953
  Número de fitxa
  08004 - 60
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XX
  Joan Prat i Roca
  Estat de conservació
  Bo
  A la part central de la porta hi han crescut líquens
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí, IPA. 22440
  Accés
  Fàcil
  Ornamental
  Titularitat
  Privada
  CALTUSA. c/ Muntaner, 555, ent. 3a, 08022 Barcelona
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  La porta de ferro forjat del Colomer està ubicada davant la façana principal de la masia del Colomer, entre aquesta i la masoveria del Colomer.
  Es tracta d'una porta de ferro forjat creada per Joan Prat, el ferrer d'Alpens i formada per dos batents que es mouen a partir de dos pilars de pedra. Els batents estan composats per una part central quadriculada que té en el seu centre motius lobulats i estrellats i que està envoltada per volutes entrellaçades que formen una sanefa en tot el perímetre dels batents. La part central de la porta, a on es troba el pany, està decorada amb motius geomètrics que consisteixen en un zig-zag entre petites esferes que sobresurten. L'extrem dels batents, a tocar dels pilars de pedra, està format per peces llises de ferro, coronades per una esfera amb acabament cònic a la part superior, sustentada per quatre petites volutes.
  Els pilars de pedra dels laterals, acabats en forma piramidal, tenen a sobre un drac alat que es sosté a través de quatre peus amb forma de voluta que es recolzen sobre els quatre costats de l'acabament piramidal dels pilars. Els dos dracs, pràcticament idèntics, tenen la boca oberta i les ales esteses, i sostenen amb les dues mans un porta-teies que té el mànec en espiral.

  Porta feta pel popular ferrer d'Alpens, Joan Prat i Roca (1898-1985) que va revestir la majoria de baranes de balcons, picaportes, reixes, passamans d'escales, llangardaixos i fanals tant del nucli urbà com d'algunes masies d'Alpens.

  Inventari del Patrimoni Arquitectònic d'Alpens, Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, revisat a l'abril de 2006.