Porra del Comú d'Olesa
Olesa de Montserrat

XVI
    Algunes parts estan una mica malmeses.
    Local tancat
    Ajuntament d'Olesa de Montserrat. Pl. Fèlix Figueras Aragay, s/n
    Jordi Piñero Subirana

Antiga porra o maça del Comú d'Olesa. Es tracta d'una peça d'argent de 72 x 10 x 2,5 cm, repussada i cisellada damunt d'una ànima de fusta. El cap de la maça el forma una espècie de piràmide truncada invertida, de planxa repussada amb molt poc relleu i cisellada, decorada en els seus angles per elements ornamentals de fosa, la mateixa decoració que es repeteix a manera de galeria coronant la peça. A les quatre cares de la maça es representen gravades en medallons ovalats el Crist crucificat, la Verge del Roser, la patrona del gremi de Paraires, Sant Joan Baptista, patró d'Olesa, i sant Sebastià, advocat contra la pesta. Segons el punxó amb el contrast de la localitat, la peça va ser fabricada a Barcelona, i es pot datar en els darrers anys del segle XVI. Es pot considerar una peça de transició cap a renaixentisme, que en orfebreria no s'adoptà plenament fins entrat el segle XVII. La decoració cisellada, però, sí que es pot considerar renaixentista.

Anònim (1987). "Peces d'orfebreria del Comú d'Olesa als segles XVI-XVII (IV)". Butlletí del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà, núm. 40.