Pont i antic traçat del Ferrocarril de Manresa a Berga
Sallent

Sant Ponç-Cabrianes
    Per la C-16. Km. 59. A 1'5 Km. de la rotonda per la via de servei.

Diversos
    Lluís Len / Jaume Perarnau

Antiga explanació del carrilet de Manresa a Berga. Conserva un pont sobre la Sèquia de Manresa fet de pedra i maó i d'un sol arc.

L'ampla de la via era de 0'75 m. Actualment s'utilitza com a camí públic.

El projecte del "Tranvia o ferrocarril económico de Manresa a Berga" va presentar-se l'any 1879 i es realitzà en diferents trams o fases. El tram que anava de l'estació de Manresa-Alta a l'estació de Sallent (15 Km.) es va inaugurar el 17.12.1884. L'any 1919, juntament amb altres companyies ferroviàries catalanes es van fusionar i crearen la Cia. Gral. dels Ferrocarrils Catalans. L'1 de juliol de 1972 va circular l'últim tren de viatgers entre Manresa i Sallent, que va mantenir el trànsit de mercaderies. L'any 1984 es va inaugurar el nou traçat del ferrocarril industrial entre Manresa i Sallent que deixava obsolet l'antic traçat.

PERARNAU, Jaume "El ferrocarril de Manresa a Berga…" .- Dovella nº 3 .- Manresa 1981 .- p.9 SALMERON, Carles "Els ferrocarrils catalans" .- Ed. Terminus. Barcelona 1988