Pont del pas de Montclús
Lluçà

Sector sud-oest del terme municipal
    A 3850 metres per pista asfaltada i pista forestal de la carretera C-154, punt quilomètric 37'200

Jordi Compte i Marta Homs

El pont del pas de Montclús està situat sobre la riera de Merlès, a l'est de Montclús i a l'oest de la Solana. Es tracta d'un pont de mitjanes dimensions que creua la riera de Merlès aprofitant una formació rocosa en la qual la riera s'estreny. Està bastit amb murs de maçoneria de pedra gran i forma quatre ulls. D'oest a est, el primer ull és d'arc de mig punt i té una amplada d'uns tres metres. Els dos ulls centrals tenen una amplada de set metres, també són d'arc de mig punt tot i que en aquest cas la curvatura s'inicia a la base del pont. L'ull de l'extrem est és d'arc rebaixat i té una amplada d'uns 4 metres. Sobre l'ull principal, pel que passa habitualment la riera, i en la cara sud, el pont té un carreu integrat al mur amb la inscripció "MARCE REXACH VDA BACH 1911". Per la cara nord, i a l'extrem est, el pont està reforçat amb un contrafort semicircular bastit amb maçoneria de pedra. Les dimensions del pont, comptant els murs de contenció laterals, arriben pràcticament als 40 metres de llargada i als 4 d'amplada. El pont es troba reformat amb formigó a l'extrem oest i per la part superior i té un lleuger pendent, ascendint d'est a oest.

La tercera imatge s'ha extret de l'Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya.

Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Lluçà. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. 1998.