Pont de Torroella
Gurb

    Osona
    Parròquia de Sant Esteve de Granollers
    Emplaçament
    A 550 metres per pista asfaltada i camí rural de la carretera C-17, punt quilomètric 67'600

    Coordenades:

    41.98572
    2.24625
    437562
    4648465
    Número de fitxa
    08100 - 178
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Obra civil
    Medieval
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Privada
    Ref.Cad: 08099A01000004
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte

    El pont de Torroella està situat sobre la riera del Sorreigs, en un racó enclotat a l'extrem nord del terme municipal i a l'oest del Vilar de Palau.
    Es tracta d'un pont allargat de tres ulls, d'uns 40 metres de llargada, amb una alçada al voltant dels cinc metres. Està bastit amb murs de maçoneria de pedra, amb carreus treballats delimitant les cantonades dels pilars i els arcs i amb una barana coronada amb pedres disposades a plec de llibre. Els tres arcs del pont són d'arc rebaixat i de dimensions minvants de sud a nord. L'arc que es troba més al sud és el més alt i ample, uns 14 metres. Els altres dos arcs són més baixos i estrets, 9 i 5 metres, i es troben pràcticament enterrats pels sediments i la vegetació, quedant tot el cabal del riu sota l'ull situat al sud.
    El pont es troba bastit sobre un desnivell important en el costat sud de manera que en la meitat sud el pont pràcticament no té desnivell per acabar descendent suaument en la meitat nord. L'amplada del pont és d'uns dos metres i està pavimentat amb pedres disposades a plec de llibre, tot i que en la major part queden cobertes de terra i herba.
    Sota el pont aflora a la superfície l'extrem d'una plataforma rocosa amb una resclosa formada per un mur de maçoneria de pedra coronat amb lloses, i forats rectangulars picats a la roca uns metres més avall que corresponen a una antiga resclosa. Aquesta resclosa, que desviava l'aigua cap al molí de Torroella, encara embassa l'aigua en un tram allargat per sobre on passa el pont de Torroella.

    Conegut popularment com el pont "romà" o "del diable", el pont de Torroella va ser bastit en època medieval, tot i que la strata Cerdana ja deuria haver creuat la riera del Sorreigs en aquesta zona.

    AADD (2002). Gurb. Un poble arrelat a la terra. Edicions Àlber.