Pont de Sant Cristòfol
Santa Maria de Merlès

Sector nord del terme municipal
    A la carretera C-154, punt quilomètric 37'150.

Ha crescut vegetació als murs.
    Generalitat de Catalunya. Dir. General de carreteres. Av. Josep Terradelles 2-6, 08029. Barcelona
    Jordi Compte i Marta Homs

El pont de Sant Cristòfol està situat a la carretera que va de Prats de Lluçanès a Gironella, salvant el pas de la riera de Merlès a l'altura de l'hostal de Sant Cristòfol.
    És un pont de pas d'uns 33 metres, d'orientació sud est - nord oest, construït amb pilars i parets de blocs de pedra ben treballada, amb les quatre cares carejades, disposats en filades regulars. Les baranes són de metall galvanitzat i presenta un voladís de formigó de 1,20 metres fruit d'una reforma en la seva amplada de pas. El pont d'una alçada d'uns 13 metres està format per dos ulls d'uns 12 metres d'amplada cada un, amb voltes de canó de formigó armat i robusts pilars, frontalment arrodonits, de 7 metres d'alçada.

La tercera imatge ha estat extreta de l'Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Santa Maria de Merlès.

El pont de Sant Cristòfol es va construir els anys 30 del segle XX per salvar el pas de la riera Gavarresa. L'any 1943 es va ampliar la seva amplària amb un voladís de formigó.

MESTRE, Pere (1998). Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Santa Maria de Merlès. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.