Pont de Can Serra
Avinyó

Avinyó
    carretera d'Avinyó a Balsareny, a la sortida d'Avinyó (BP-4313)

Govern d'Espanya Avda Puerta de Hierro, s.n. 28071 - Madrid
    Marc Cucurella Pinilla

Pont d'un sol ull en forma de mitja circumferència fet amb carreus de pedra regulars i lligats amb ciment. Per la seva vessant septentrional fa 14 m de longitud mentre que per la cara sud fa 9 m. Té una amplada de 6 m, mentre que l'altitud aproximada és de 5 m. Als laterals de la superfície, just al costat de l'enquitranat recent, hi ha uns murs de contenció fets de carreus regulars de pedra lligats amb ciment, recoberts de totxanes en els laterals. N'hi ha 6 que tenen 2 m. De llarg x 80 cm d'alt x 40 cm d'ample; i en tenim dos just a sobre de l'ull del pont, de 4 m de longitud x 1 m d'alt x 40 cm d'ample. A la cara nord hi ha quatre dels murs més reduïts, dos a banda i banda del mur més gran, mentre que a la cara sud només n'hi ha un a cada banda del mur gran. La volta de l'ull del pont està feta exclusivament amb ciment.

Un dels elements destructius que va aportar la guerra civil a nivell arquitectònic fóu la desaparició de la gairebé totalitat dels ponts que hi havia dins el terme municipal d'Avinyó. Aquest problema generà, per tant, que just acabada la guerra, entre els anys 1940 i 1950 es construíssin gran quantitat de ponts, sobretot a la carretera que va cap a Sant Feliu Sasserra. Aquest pont va ser un d'aquests construïts en la postguerra.

- TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.