Pont de Can Pobla
Matadepera

  Vallès Occidental
  Canal de Can Pobla
  Emplaçament
  Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac
  810

  Coordenades:

  41.63513
  2.01588
  418033
  4609734
  Número de fitxa
  08120 - 329
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Contemporani
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Dolent
  Tot i que el tram visible és força recent i al costat es troba les restes del tram antic.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Privada
  08119A006090070000YF
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Pont obrat, situat en un revolt del camí antic que menava des de Can Robert fins a Can Pobla. Està construït en una zona estreta del llit de la canal de Can Pobla, aprofitant una solera natural de pedra.

  L’accés es fa pujant des de Can Robert tot vorejant pel camí, a mà esquerra, la Carena de l’Estret i les Feixes de Can Pobla. Arribats a una bifurcació, just abans el darrer tram fins a Can Pobla, hi ha un camí a mà dreta, en perfecte estat de conservació. Correspon al traçat original que travessant el torrent, i el Revolt Rodó, conduïa fins a l’antic mas.

  Després d’uns metres, es localitza el revolt amb un pont de factura moderna, fet de formigó, sense barana. Les restes antigues es localitzen a l’interior del pont modern al qual s’hi pot accedir baixant pel marge fins al mateix llit.

  Consisteix en una estructura de 4 metres de llargària per 1’80 m d’alçada màxima conservada. Està construïda directament sobre la roca a partir d’un basament o sòcol d’1’30 metres d’alçada per 1 metre d’amplada interior, per 0’30 m de gruix, fet de pedra i collat amb morter de calç. Al damunt, hi ha una volta de maó feta amb de tres capes superposades de maó pla. Sembla que com a mínim hi havia una altra estructura igual al costat dret. Suportaven una plataforma, tal vegada feta amb taulons per permetre el pas rodat de carruatges i cavalls i franquejar el torrent amb tota seguretat.

  El camí antic de Can Pobla encara es pot resseguir a l’ortofoto de l’any 1946 visible al visor de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. L’any 1984 que és el següent ortofoto visible, ja s’observa l’obertura del camí nou que correspon amb el pla especial d’ordenació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac aprovat l’any 1982 per tal d’aturar el desmesurat creixement de les urbanitzacions que l’envoltaven.

  SUADES, Ramon; SENYAL, Jordi (2020). Mapa Interactiu de Sant Llorenç del Munt i serra de l’Obac.