Pont de Cal Xello Vallcebre

Berguedà
La Coma d'Arnau
Pista asfaltada del raval el Comellar al nucli del poble de Vallcebre

Coordenades:

42.20641
1.8287
403309
4673358
08293-179
Patrimoni immoble
Obra civil
Modern
Contemporani
Popular
Bo
Inexistent
Fàcil
Altres
Pública
Ajuntament de Vallcebre
OPC - María del Agua Cortés Elía

Pont petit i baix d'un sol arc sobre el Torrent Llarg. El primer pont de "volta catalana" és molt semblant a la primera reforma del Pont de Cal Toni, amb una sola volta feta amb maons i dovelles de pedra calcària. Les bases de la volta són de pedra calcària i morter. La primera reforma del Pont de Cal Xello sembla la segona reforma del Pont de Cal Toni, amb bigues de formigó, suports de formigó, asfalt i barana metal·lica.

Fotografies de Guillem Quer (SPAL).

El camí ral de Guardiola de Berguedà a Vallcebre passa per l'indret on el Pont de Cal Xello salva el Torrent Llarg. El torrent és estret i poc profund en aquest punt, i es pot creuar sense problemes en temps de poca pluja. Quan plou molt o en temps de desglaç, el pont és l'única manera de creuar el torrent. És probable que hi havia una passarel·la abans de la construcció del primer pont. El pont fet amb maons i pedra calcària sembla ser de l'època de la mineria a Vallcebre, a partir dels anys 1930, quan hi havia nombrosos millores en la xarxa viària. La reforma i l'ampliació del pont es va fer imprescindible amb l'arribada de maquinària agrícola pesada i un creixent nombre de cotxes desprès de l'obertura de la carretera nova a Vallcebre per Cap Deig.

Quer, Guillem (2015) Recerca històrica d'elements patrimonials de Vallcebre. Inventari de béns. SPAL, Diputació de Barcelona.