Poblat de la Jaça
Cercs

Al peu d'una paret de roca, situada a uns 600 m al nord-oest de la Casanova de les Garrigues

XII-XIII
    les restes estan molt cobertes de vegetació i enderroc.
    BCIL,
    Sara Simon Vilardaga

Les restes del poblat medieval defineixen un estructura de petits habitatges bastits a redós i aprofitant una cinglera de roca. Al peu de la paret de roca s'hi identifiquen un seguit d'estructures de murs, que defineixen uns quants habitatges, quatre o cinc, que aprofiten la roca com a part estructural, o sigui una de les parets de les cases i a les quals s'adossen les estructures dels murs. Aquests habitatges es troben construïts un al costat de l'altre. Davant la filera d'habitatges, per tant, de les seves façanes es defineix com un pas o carrer.
    El lloc està ocupat per vegetació i es fa difícil tenir una correcte visió de les estructures.

L'any 1961 el professor de la Universitat de Barcelona va realitzar una exploració de la zona. Segons les informacions publicades pel Dr. Manuel Riu, es creu que el poblat fou habitat entre els segles XII i XIII, considerant que es tractaria d'un petit nucli dedicat bàsicament a activitats ramaderes. (RIU: 1989: 56)

BOLÒS,J. (1984): Un mas pirinenc medieval: Vilosiu B (Cercs, Berguedà). Lleida: Universitat de Lleida, col. Espai/temps, núm. 26.
    RIU, M. (1976): "El hábitat en Catalunya en la Alta Edad Media (siglos IX-XII)", a Atti del Colloquio Internazionale di Arqueologia Medievale. Palerm.
    RIU, M. (1989): L'arqueologia medieval a Catalunya. Barcleona: Els llibres de la frontera.