Plàtan de les Planes
Sant Pere de Riudebitlles

Masia de Les Planes, Can Festís
    Al cantó sud de la casa de les Planes

Espècimen botànic
    ARQUEOCIÈNCIA - J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Exemplar de plàtan (Platanus hybrida). Pertany a la família de les platanàcies. Arbre caducifoli corpulent, que pot atènyer els quaranta metres d'alçada, té la capçada ample i escorça de la qual es desprenen plaques irregulars de ritidoma. Té fulles palmades grosses i fruits guarnits de pèls i reunits en boles sostingudes per un llarg peduncle. És un excel·lent arbre d'ombra, molt comú en parcs i jardins i que suporta bé la pol·lució atmosfèrica.

Les arrels del plàtan van malmetre una antiga derivació del rec de Dalt, que passa als seus peus.

Seguint un costum molt estès al segle XIX, Magdalena Cuscó, antiga propietària de la casa, va plantar dos plataners cap a l'any 1875, aproximadament. Un d'ells el van tallar.

Informació oral Stefan Lismond, (abril 1999), Engràcia Montal, (juny 1999).