Plans de la Mussarra
Talamanca

Serra de la Mussarra, 08279 Talamanca.
    Del poble baixem a la riera. Creuem i agafem el camí que ens porta a Monistrol passant per Mussarra

Quim Serdà Manau

La Mussarra és un serrat que fa de límit natural entre el terme de Talamanca i el de Monistrol de Calders. Al costat talamanquí hi trobem una esplanada boscosa que s'estén tot seguint el serrat per el seu costat meridional. Aquest indret es coneix amb el nom de plans de la Mussarra, donat que al capdamunt del serrat hi trobem un mas amb aquest mateix nom, ja en terme de Monistrol.

En el moment d'elaborar aquest inventari, un equip de la Universitat Autònoma de Barcelona acompanyat per historiadors locals, està realitzant unes tasques de prospecció arqueològica damunt del terreny, fet per el que caldrà estar alerta dels resultats. Igualment, és previst que un cop realitzades aquestes tasques es publiquin els resultats en un llibre junt amb els treballs de documentació que ha dut a terme l'historiador Francesc Serra. D'altra banda, les fonts orals expliquen que a mitjan segle passat, durant les obres a l'actual plaça de l'Església -antic cementiri- es va localitzar un conjunt de sepultures alineades. Primerament, es pensà en una pesta com a possible hipòtesi per entendre el conjunt de fosses, però la recent descoberta dels fets de Mussarra fa que sigui plantejable la teoria de que es tractin de cossos de soldats morts durant l'enfrontament de 1714.

Aquest indret fou l'escenari de la batalla de Mussarra l'agost de 1714. A partir de la recent troballa d'una carta que va fer el marquès de Poal en que relata els fets, s'ha pogut saber que el 13 i 14 d'agost de 1714, Talamanca va ser l'escenari de l'última batalla que van guanyar els catalans abans de la caiguda de Barcelona, el setembre del mateix any.

LUJAN, ORIOL (2008) "Historiadors bagencs revelen que Talamanca va viure una batalla de la Guerra de Successió", a Regió 7 de 05.04.08, Manresa.