Plaixats
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Salo
    Carretera de Salo (BV-3002), al km. 6,7 camí sud i després oest uns 1.100 m

Algunes parts, sobretot els coberts, es troben en estat d'abandó
    Catàleg de masies (núm. 37)
    Jordi Piñero Subirana

Masia de petites dimensions emplaçada en un altiplà entre la riera de Salo i el torrent de la Vena. La part residencial està formada per dos cossos adossats amb planta en forma de L, amb coberts adossats a nord i sud, així com una construcció aïllada corresponent al femer. El cos més antic és el que es troba situat al nord, mentre que el de ponent sembla una continuació del primer. És més senzill i té la coberta a un sol vessant. Els dos, però, comparteixen unes característiques constructives similars i semblen bastits amb poc temps de diferència. Les façanes principals d'ambdós cossos presenten una estructura semblant, amb un portal cadascun, una petita finestra lateral i, a la planta superior, dues obertures. Totes les obertures són emmarcades amb llindes i brancals de pedra, i algunes tenen l'ampit motllurat. Els murs són de maçoneria, a pedra vista. En la resta de murs pràcticament no són visibles obertures. Els coberts han conservat de manera força íntegra la seva tipologia arcaica. El de migdia consta de dues plantes. En els que es troben al nord, parcialment en ruïna, s'hi observa una tina cilíndrica. També és interessant el femer, de dues plantes i amb la característica volta de pedra que cobreix la part inferior.

Llinda del balcó de la façana sud: 1881

No coneixem notícies històriques d'aquest mas que, per la seva tipologia constructiva, podria ser obra dels segles XVIII-XIX. La inscripció conservada del 1881 podria indicar una reforma feta aquest any.