Plaça Nova
Premià de Mar

Plaça Nova
    Nucli antic

Ajuntament de Premià de Mar (plaça de l'Ajuntament, 1; Premià de Mar)
    Jordi Montlló Bolart

Espai públic en forma de plaça urbanitzada en dues zones diferenciades amb una extensió aproximada de 2400 m2. Està delimitada al nord, pel carrer de l'Esperança i el carrer Anselm Clavé; a llevant pel carrer Francesc Moragas; a ponent pel carrer de la Plaça; i al sud, pel carrer Sant Cristòfol. La zona de llevant, de planta quadrada, té uns 1200 m2 de superfície i està a una cota superior de la zona de ponent, desnivell superat per unes escales. Es tracta de la zona més verda amb sòl de terra i on hi ha la majoria d'arbres plantats, sobretot una zona de pins pinyoners (9 exemplars de pinus pinea), albers (3 exemplars de populus bolleana) i Tipuana (Tipuana tipu). Una part d'aquesta àrea està reservada amb una tanca de fusta per a jocs infantils. La zona de ponent, de planta rectangular, té una superfície aproximada de 1.160 m2, està urbanitzada seguint un esquema geomètric amb sòl enrajolat i el que, en origen, era un petit estany al centre. Els laterals hi ha parterres enjardinats. El parterre de migdia hi ha 6 exemplars de moreres ( Morus alba). En el parterre septentrional, a part del monument commemoratiu a Anselm Clavé, hi ha diversos espècimens de plantes: prunera (prunus pisardii), iuca (iuca aloifolia), margalló (Chamaerops humilis), Troanella (Ligustrum lucidum). A més a més, a l'extrem sud - oest també hi ha la Font del Cargol.

Després de la plaça de l'Ajuntament és la més antiga de la població. Per això es diu Plaça Nova, en contraposició de la Plaça antiga (de l'Ajuntament). L'any 1861 encara no estava contemplada en la planimetria existent. La seva fesonomia ha canviat amb el temps. En origen, la part de llevant estava ocupada per unes cases (5 o 6) de cós i el límit de llevant era el taller/fàbrica de Ca l'Aranyó. Els canvis urbanístics dels anys 70 del segle XX van provocar l'enderrocament de les cases de cós per obrir i allargar el carrer de l'Esperança i la construcció dels blocs de pisos del carrer Francesc Moragas. A l'interseccció d'aquests dos carrers es configurava el nou espai de la Plaça Nova, a una cota superior de l'espai antic, degut al desnivell del terreny. Les característiques de la plaça, que durant molts anys havia estat un gran solar amb el sòl de terra, va permetre la realització de moltes activitats lúdiques, festives, culturals i esportives. Entre una activitat i l'altra servia d'aparcament dels pocs cotxes de l'època. Entre les activitats més destacades i que es poden documentar gràficament hi destaquen les festives, com balls d'envelat, festes populars, aixecades de castells; espectacles infantils, aplecs de sardanes; gastronòmiques (arrossades populars); trobades de cotxes clàssics, recepció de ses majestats els Reis d'Orient; Els Tres Tombs; o esportives. L'any 1954 es va convertir en la pista de bàsquet del Premià.

MONTLLÓ, J; GÓMEZ, J i SARÀBIA, V. (2007). Hem salvat la Nova. La mirada dels premianencs. Arxiu fílmic de Premià de Mar. Edita Víctor Saràbia. Produeix La CajaNegra. TRAÏD GALLEGO, Xavier (1999). Premià de Mar ...viu la mar de coses. Ed. El Clavell i Ajuntament de Premià de Mar. Premià de Mar.