Font del Cargol
Premià de Mar

Plaça Nova

Xavier Martos
    Ajuntament de Premià de Mar (plaça de l'Ajuntament, 1; Premià de Mar)
    Jordi Montlló Bolart

Font coneguda amb el nom de Font del cargol per la figura que la corona. La font està formada per un pilar de 156 cm d'alçada, de secció quadrada (56 x 56 cm) fet de maons vistos. A la cara septentrional hi ha l' aixeta i una pica semicircular. A la cara de llevant hi ha una placa on es llegeix: "Ajuntament de Premià de Mar / Hi ha col·laborat / Cespa Ingenieria Urbana, S.A / SECE, S.A/ SOREA/ Restauració Xavier Martos". L'escultura que corona el pilar és un cargol de bronze amb un nen que el cavalca (80 x 90 x 40).

Inaugurada el 22 d'octubre del 2000 amb la presència d'alguns membres del grup literari La Font del Cargol, i després d'haver patit alguns actes vandàlics, que determinaren la realització d'una còpia en bronze. La Font del cargol original estava ubicada al Camí Ral durant els anys 60 del passat segle. Era de conglomerat de pedra. A causa de l'eixamplament de la Nacional-II es va desmuntar i no es va tornar a col·locar. Aquest fet provocà certa polèmica popular. L'emblemàtica font va donar nom a un grup d'escriptors d'aquell moment. El grup de la Font del Cargol de Premià de Mar va impulsar, tertúlies, concursos literaris, uns fulls i una col·lecció de llibres de poesia en la qual es troben els inicis de molts poetes maresmencs actuals. El Cargol va ser promogut especialment per Valerià Pujol ( Premià de Dalt) i Martí Rosselló ( Premià de Mar), però va aplegar autors com en Rafael Vallbona (de Premià de Dalt), Pep Bras ( Premià de Mar), que escriu un únic poemari i després es dedica a la narrativa, Maria- Antònia Grau (Premià de Mar), Jordi Bilbeny (Arenys de Mar) que hi publica un poemari. També, d'altres escriptors vinculats al Grup són Manel Guerrero (Mataró) i Jaume Cases (Premià de Mar), per citar-ne alguns dels principals. Per aquest motiu, recentment es va col·locar a la nova ubicació una altra font del cargol, però patí diferents atacs de vandalisme fins que es va decidir fer-ne una còpia en bronze. S'han localitzat altres fonts del cargol, fetes de conglomerat de pedra a Calella, Valls i Caldes de Montbui.

AGUILAR, Robert i GÓMEZ, Joan (2009). Patrimoni artístic premianenc en poder de l'Ajuntament de Premià de Mar. Premià de Mar. Inèdit.