Plaça Major
Vilanova de Sau

A l'extrem nord-oest del nucli urbà. Davant de l'església de Santa Maria.

XVI-XX
    Ajuntament de Vilanova de Sau. Passeig Verdaguer, s/n. 08519. Vilanova de Sau
    Joan Casas Blasi

La Plaça Major és un conjunt arquitectònic força homogeni format per diverses cases, algunes d'elles antigues amb aspecte de mas que han quedat integrades en l'estructura urbana. Al fons s'hi troba l'Església de Santa Maria, d'origen romànic molt modificada i a partir de la qual s'ha estructurat el creixement d'aquesta zona.
    La plaça disposa d'una font al vell mig. Ha estat reformada recentment, i disposa d'un enllosat de pedra.
    Aquest espai obert és on es duen a terme algunes activitats lúdiques i culturals com per exemple la Fira d'Herbes Remaires

Alguns dels edificis que formen part d'aquesta plaça ja s'han individualitzat en una fitxa apart degut al seu interès cultural i arquitectònic.

L'església de Santa Maria es troba documentada des del segle XI. Les esglésies parroquials d'època medieval disposaven d'un espai sagrat al seu redós anomenat la "Sagrera". Amb el temps aquests espais foren progressivament ocupats per construccions i en moltes ocasions donen lloc al sorgiment dels nuclis habitats que conformaran els nuclis antics del pobles i ciutats.
    A Vilanova de Sau trobem algunes construccions properes a aquest l'església que progressivament acabaran formant la plaça actual.

ORRA, Joan. Recull de l'Arxiu Episcopal de Vic. Inèdit. Vilanova de Sau. Inèdit.