Plaça d'en Clos
Ripollet

XIV-XIX
    Plaça reformada al 2010
    Ajuntament de Ripollet, c/ Balmes, 2, Ripollet (08291)
    J Douet

Un espai irregular format per la intersecció de sis carrers, principalment el dels Afores que arriba al nucli urbà des del nord i fa una cruïlla amb els carrers de La Palma i de la Salut. Conformada per cases de poble de planta i pis, algunes es poden datar al segle XIV, però moltes recuperades i reformades. Destaca la casa de la Societat Coral 'El Vallès' i la casa Plaça d'en Clos, 1 i 2.

Un dels nuclis més antics de la vila. La plaça va ser considerada com a frontera límit del poble fins el moment en què es va produir el creixement industrial i urbà modern.

Urbanísticament els seus orígens cal buscar-los al camí que des de Ripollet menava a Santa Perpetua sortint de la plaça, i seguint l'actual c/ dels Afores en direcció nord. El 1881 va ser creat el nou carrer de les Afores. El nom de la plaça ha canviat al llarg del temps . Va ser anomenada originàriament com la plaça de la Salut. L'any 1877 es va conèixer com la placa d'en Clos, nom donat a partir del casal d'en Clos, enderrocat fa uns anys. L'any 1931 va rebre el nom plaça de Francesc Macià, i en el 1939 va recuperar el seu nom actual. En el casal d'en Clos va viure tancat durant molts anys, l'Ezequiel Clos, conegut com el boig de la Plaça Clos (fitxa 118) i que va ser el darrer propietari del Molí d'en Rata (fitxa 37).

CASANOVA I QUEROL, E i FONDEVILA I GUINART, Mª À (1992) Descobrir Ripollet, patrimoni contemporani. Barcelona pp. 38-39. MOGAS SALVADÓ, Manuel (1983) Històries de Ripollet. Ripollet, p. 153. VILA, M A (1980) La casa rural a Catalunya. Cases aïllades i cases de poble. Barcelona.