Plaça de Sant Pere
Berga

Centre del casc antic.

BCIL. Fa referència al conjunt de façanes.
    Ajuntament de Berga, plaça Sant Pere, 1
    Albert Rumbo Soler i Isaac Soca Torres.

La plaça de Sant Pere és un espai irregular travessat de cap a cap per una barana de pedra. En ella s'hi troben edificis remarcables històricament com poden ser l'Ajuntament i l'església parroquial de Santa Eulàlia de Berga. L'esmentada barana obre el pas cap a l'anomenat "Capdamunt de la Vila" a través del carrer Buxadé, mentre que a través d'altres sortides s'accedeix a l'antic call jueu, a la plaça de l'Hospital Vell, al carrer de la Pietat i, travessant el carrer dels Àngels, cap al carrer Major. Precisament, la plaça de Sant Pere i el carrer Major són, d'ençà de l'edat mitjana, el centre neuràlgic de la ciutat. Les cases de la plaça, algunes antigues cases senyorials (Cal Farguell), presenten un bon aspecte, pintades amb colors vius i amb algunes pintures remarcables a les façanes.

La plaça de Sant Pere, que podria considerar-se la plaça major de Berga, és on té lloc La Patum. També és coneguda amb el nom de plaça Cremada.

Formada a l'època medieval, el nom li ve donat per l'antiga església de Sant Pere de Cohorts, situada on actualment es troba l'església parroquial. Al llarg dels segles s'ha anat modificant fins arribar a l'aspecte actual, fruit de la restauració que va tenir lloc entre els anys 1991 i 1993. En aquella restauració (d'altra banda discutida) es va canviar el paviment; es va eliminar una petita barana sota el racó de Cal Gorgues; es va empedrar de nou la barana; es va modificar l'accés a l'església i es van pintar les façanes de les cases. Malgrat que al llarg de la història ha sofert molts canvis, un dels seus elements definitoris ha romàs pràcticament invariable: la barana; ja que és la única possibilitat de salvar el desnivell amb el carrer Buxadé és una rampa o escales; i la barana protegeix el salt existent fruit del desnivell esmentat.

BERNADICH, Anna; ROTA, Montserrat; SERRA, Rosa: Guia d'art del Berguedà, Berga, 1991, pàg. 40.
    MONTANYÀ i BOIXADER, Josep: Cròniques Berguedanes, Barcelona-Berga, 1999, pàgs. 221-222.
    ANÒNIM: "La plaça de Sant Pere ja té a punt el pla de restauració", El Vilatà, 66, desembre 1988, pàg. 5.
    R.: "Per la Patum del 92, la plaça de Sant Pere estarà neta i rehabilitada", El Vilatà, 91, agost-setembre 1991, pàgs. 34-35.
    Q. C.: "Remodelació de la plaça de Sant Pere", El Vilatà, 92, novembre 1991, pàg. 37.
    ANÒNIM: "Comencen les obres de la plaça de Sant Pere", El Vilatà, 94, febrer 1992, pàg. 23.
    ALSINA, Magda: "L'equip de restauradors de la plaça de Sant Pere", El Vilatà, 97, maig 1992, pàg. 17.
    AADD: "Una nova plaça" (semimonogràfic), El Vilatà, 98, juny 1992, pàgs. 3-19.