Placa de rajoles del Centenari del Natalici del Tenor Viñas, creador de la Festa de l'Arbre Fruiter
Moià

Casc Urbà - Pl. Sant Sebastià
    Plaça Sant Sebastià

Ajuntament - Pl. Sant Sebastià, 1 08180 Moià
    Cristina Casinos

Conjunt de seixanta rajoles de ceràmica pintada a mà que componen quatre plaques amb decoració i text diferent en honor al centenari del naixement del fundador de la Festa de l'Arbre Fruiter, el tenor Francesc Viñas.
    La primera està realitzada en un suport diferent, com si fos rajola de maó pintada de blanc (pintura plàstica) amb lletres negres. Està en bastant mal estat i s'hi pot llegir "Amb la festa de l'Arbre Fruiter/tan plena d'ideals, de Patria, Moià/i les viles que imiten el seu exemple/don_n (donen?) una lliçó de civisme _ (i?) de cul____(cultura?) im__de____e(imponderable?)/Francesc Cambó".
    Les mides de la placa en pedra són d'1,90 x 1,12 m.
    La segona placa, que es troba a sota de la primera, està formada per rajoles de 15 cm i amb mides de 80 x 60 cm i es pot llegir: " REMENBRANÇA/El primer Municipi de Cata-/lunya, d'Espanya i àdhuc del/món que s'honrà en proclamar/a la santíssima Verge del Rosari/ALCALDESAHONORARIA/PERPETUA (Patrona de les/ Festes de l'Arbre, de l'Arbre Frui/ter i de l'Agricultura)fou l'Il·lus-/tre i Reial Vila de Moià, celebrant-/se solemnement tant històric acon/teixement el 17 d'agost de 1954, amb/motiu del cinquantenari de funda-/ció de la FESTA DE L'ARBRE FRUITER a la susdita població./CERAMICA VALLVÉ,SA./En el Centenari del natalici de l'eminent/ tenor moianès instituidor de la FESTA DE L'ARBRE FRUITER/Excm. Sr FRANCESC VIÑAS DORDAL/27-11-1963/ (Del seu Apostol: Joan Salvatella Parellada) ".
    La tercera placa està formada per 20 rajoles (amb poca pèrdua de suport) de gres blanc decorat amb un arbre taronger i un text que diu: " PREGARIA DE L'ARBRE/Sóc la fusta del bressol, del llit, de la/taula, de les portes i de les vigues de la/casa./La formosor del paisatge, l'encís de/l'horta, la senyal de la muntanya i el/llindar del camí/El calor de la llar a l'hivern; el per/fum que embaume l'aire al respirar/l'oxigen que vivifica la sang; la salut/El mànec de l'eina de treball, el bastó de la/vellesa, el pal senyer de les il·lu/sions i esperances/El fruit que nodreix i sadolla la set,/la ombra benefactora, el refugi dels ocells/ que netegen els camps d'insectes/del cos i l'alegria de l'ànima i el taüt/que acompanya al fossar/!ESTIMA'M..., RESPECTA'M.../NO EMCAUSIS CAP DANY ¡/Industria Ceràmica Vallvé SA/Barcelona/ ". Les mides són de 80 x 60 cm.
    La quarta de les plaques està formada per 24 rajoles, també pintades a mà, en files de sis i amb composició feta en horitzontal. El text diu: "Cantem plantant, plantem cantant/que tot és vida/Els bons plançons, amb uns bons cants/fan més florida/En terra l'hem clós/Au!fes-t'hi ben gros¡/Arbre, cuita, cuita/Els cants són les flors/els fets són la fruita/(de l'Himne de l'arbre Fruiter/de Joan Maragall)/Industria Ceràmica Vallvé SA/Barcelona/".
    El conjunt de rajoles amida 60 x 90 cm.

L'any 1904 el tenor Francesc Viñas va fundar la Lliga de Defensa de l'Arbre Fruiter, amb la intenció d'apropar la natura i el civisme al jovent i a la societat. Un any després es va organitzar la Festa de l'Arbre Fruiter, que ha perdurat fins als nostres dies. Només va ser interrompuda durat la Guerra Civil.
    Pels moianesos/es és tot un clàssic. Durant tot l'any els nens i nenes del poble tenien/tenen un arbre fruiter per cuidar i la intenció és fer-ho tan bé que es pugui plantar en un lloc de la vila.

Clarà i Arisa, J (1992); " D'ahir i avui viatge fotogràfic per la Història de Moià. Francesc Viñas i l'estàtua d'en Rafel Casanova". Nº 7. Moià, desembre.
    Domingo i Díaz, E (2007); Moià, una vila, un poble, una il·lusió. Pàg. 49-55. Ajuntament de Moià. Ed. T&T. Moià.