Plaça de les Basses
Sant Iscle de Vallalta

Centre urbà de Sant Iscle de Vallalta, a tocar de la plaça Major.

Estructural
    Ajuntament de St. Iscle de Vallalta. C/ de les Escoles, 2 (St. Iscle de Vallalta)
    Àlex Asensio

Plaça pública situada sobre la plataforma que ocupaven les antigues basses del molí fariner de Can Camps. El recinte descriu una planta rectangular de 630 metres quadrats per límits físics pels quatre costats: un front edificat per l'oest; una tanca de torsió metàl·lica i una plantació arbustiva pel nord; la mateixa tanca i el desnivell de la terrassa inferior per l'est, i la façana posterior d'una de les cases amb entrada per la plaça major, al sud. Aquesta paret està decorada amb un mural que representa els principals trets d'identitat de la població, entre els qual destaquen la parella de gegants, una maduixa, un bolet i l'escut del municipi.
    L'espai ha estat recentment urbanitzat, gràcies a un ajut de la Diputació de Barcelona, i acull diversos esdeveniments socials com alguns actes de la Festa del Bolet, el Dia Internacional dels Drets dels Infants o el Mercat de Segona Mà de la Marató de TV3. L'extrem nord de la plaça té el sòl de sauló i acull una àrea de jocs infantils, mentre que el sector sud està pavimentat: una part amb rajola i una altra amb morter acolorit. En l'angle sud-est hi ha un escenari d'obra protegit per una marquesina amb armadura de fusta. Al costat oest hi ha una grada correguda i una font encastada a la paret. A més, hi ha diverses jardineres amb flors i plantes, i algunes moreres i lledoners per fer-hi ombra.
    Al sector de llevant es conserven les restes del mur de contenció de la bassa, així com la meitat de la secció del pou del molí fins a una altura d'1 metre.

La plaça va ser inaugurada el 25 de juny de 1996.

CARRASCO REDONDO, Tere (1997). 'Inauguració de la plaça de les Basses'. L'Eixida, revista independent d'informació local, núm. 1, p. 6.