Plaça de la Creu
Casserres

Plaça de la Creu

BCIL (NN.SS text refós DOGC 4846 de 21/03/2007)
    Ajuntament de Casserres. c/ Escodines, 14. 08693 Casserres.
    Jordi Montlló Bolart

La plaça de la Creu està datada entre els segles XVII i XVIII i conserva el seu traçat original, que és de perfil irregular i allargat, amb un cert desnivell. Està ubicada darrera l'església. Les cases que en formen part tenen el parament de pedra vista i consten de planta baixa i dos pisos, amb les portes d'arc de mig punt adovellades.
    Algunes cases que voregen la plaça són ca l'Urbici, cal Cerdans, cal Gotlla i cal Nen Xic. Fa temps, als baixos de ca l'Urbici hi havia el cafè del Centre Catòlic. A l'espai comprès entre la casa de P. Santasusagna i R. Sitjes, hi havia una casa tota de pedra i una finestra gòtica geminada. Des del segle XVII era la residència de la família Marimon.

Les obres de rehabilitació del carrer Major, i Nucli antic de Casserres han estat cofinançades pel Fons de Desenvolupament Regional de la Comunitat Europea,l'any 2002.

Casserres en època medieval, era una vila fortificada que conserva el traçat dels carrers més antics i l'estructura general de la vila, fins que l'any 1653 fou cremada i saquejada. Un cop finalitzada la Guerra del Segadors i, davant la resistència d'un grup concentrat a Casserres, Gabriel de Lupià cremà la vila i enderrocà les muralles. L'any 1713, els Miquelets la van tronar a cremar. L'aspecte del carrer Major tot i tenir el traçat medieval és d'aquesta època, així com la plaça de la Creu.

AA.VV (1976). Els Castells catalans. Rafael Dalmau editors, Barcelona.
    AAVV (1983). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El Berguedà, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona.