Plaça de Joaquim Mir
Montornès del Vallès

    Vallès Oriental
    Plaça de Joaquim Mir. 08170 - Montornès del Vallès

    Coordenades:

    41.54024
    2.26791
    438935
    4598990
    Número de fitxa
    08136-127
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Contemporani
    Segle
    XIX-XX
    Estat de conservació
    Regular
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Diversos
    Autoria de la fitxa
    KuanUm - Juana María Huélamo Gabaldón. / Ajuntament de Montornès del Vallès

    Plaça oberta amb una línia de façanes antigues per la banda que dóna a l'absis de l'església de Sant Sadurní. Aquestes construccions de caire tradicional estan en diferent estat de conservació i comparteixen l'espai amb blocs de pisos de nova planta. Destaca la presència dels barris davanters de les cases, que ofereixen un major esponjament a la zona. Els edificis presenten planta baixa i pis, amb terrats plans o coberta a doble vessant, amb un o dos eixos de composició vertical i una tipologia datable entre final del segle XIX i el primer terç del segle XX. La casa més propera a l'església, que era l'antic forn, s'ha restaurat eliminant l'arrebossat de façana i afegint-hi guardapols de formigó vist.

    Aquesta plaça va ser el centre del poble antic. Des de 1897 s'anomenava plaça de la Constitució. Cap a 1950 va ser batejada amb el nom actual, en record de l'artista Joaquim Mir i Trinxet que, entre 1913 i 1920, va passar temporades a Montornès pintant racons, paisatges i personatges. Aquí hi havia la casa de l'Ajuntament. Fins l'any 1930, el primer pis servia d'estudi per als nois. Era una plaça comercial. El forn estava situat a la cantonada amb la Baixada de l'església; els queviures i tabacs a can Galbanyet, local amb cafè i sala ball que va ser la seu de la primera associació del poble, la Societat Coral la Lira. Començant el carrer de Céllecs hi havia la carnisseria. També es va instal·lar a la plaça la primera centraleta telefònica. El número 5 actual era cal Barber. A principi del segle XX hi tenia un rètol on es llegia: "barbería y alpargatería / alpargatas y calcetines a peseta". A la dècada dels anys 40 es va produir un canvi important: les botigues es van traslladar al nou centre del poble (al carrer Major i a la carretera).

    BELTRAN I ALCALDE, Xavier (1985) Conèixer Montornès. Granollers: Ajuntament de Montornès del Vallès. ALCAIDE, M.; GENÉ, M. ; GUANYABENS, N. (2009). Montornès a la vista. Elements per a la descoberta del patrimoni cultural i natural de Montornès del Vallès. Ajuntament de de Montornès del Vallès.