Placa Confraria del Roser
Olesa de Bonesvalls

  Alt Penedès
  Plaça de l'Església. 08795 OLESA DE BONESVALLS

  Coordenades:

  41.35349
  1.84909
  403725
  4578638
  Número de fitxa
  08146-19
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Objecte
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1958
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Ornamental
  Titularitat
  Privada accessible
  Bisbat de Barcelona. Carrer del Bisbe, 5. 08002 BARCELONA
  Autoria de la fitxa
  Cortés Elía, Mª del Agua

  A la façana principal de l'església parroquial d'Olesa hi ha una placa de ceràmica encastada a la paret al costat esquerre de la porta principal. És un plafó ceràmic format per dues rajoles quadrades emmarcades amb altres fragments de rajoles ceràmiques de colors blau i ocre. Una de les rajoles té una imatge de la Mare de Déu del Roser, amb l'escut de la Diputació de Barcelona i el d'Olesa de Bonesvalls als angles superiors, i una banderola a la base amb la inscripció: "Patronato provincial de la fiesta del árbol de la Excma. Diputación de Barcelona. I Fiesta del Árbol". A la rajola de la dreta hi ha la inscripció: "Ntra. Sra. Del Rosario. Alcaldesa honorária perpétua de Olesa de Bonesvalls. 2 marzo 1958".

  Probablement la confraria del Roser d'Olesa ja existís al segle XV. Durant tot el 1500 ja hi ha arrelada la tradició de la "iluminària dels dissabtes", la missa de "Sancta Maria in sabbato" que es celebrava davant el retaule de la Mare de Déu del Roser amb gran quantitat de llum. El 1698 l'administració del Roser té dues cases en propietat per tal que el que donessin fou destinat a sufragar la despesa d'enceses. La confraria del Roser d'Olesa feia 14 celebracions durant l'any, a més de la de l'aniversari: 7 pels confrares morts,7 de tipus general.

  MISSER I VALLÈS, Salvador (1953). Glosses històriques d'Olesa de Bonesvalls Salvador Misser i Vallès. Barcelona Tall. Gràf. J. Prats Bernadàs.