Placa commemorativa del centenari de l’excursionisme català
Matadepera

La Mola
    Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac

Diputació de Barcelona. Rambla Catalunya, 126 08029 Barcelona
    Jordi Montlló Bolart

Placa commemorativa de bronze dedicada al centenari de l’excursionisme català (1876-1976). Està collada en el mur de tancament interior del barri del monestir de Sant Llorenç del Munt. A la banda superior esquerra, s'hi observen tres pics muntanyencs, al dessota la data del centenari, 1876-1976 i a la part inferior, les quatre barres en posició horitzontal. A mà dreta, en relleu es pot llegir: “F C M / CENTENARI / DE / L’EXCURSIONISME / CATALA / APLEC COMMEMORATIU / LA MOLA 27-5-1976”.

Es va editar una placa-medalló rectangular, de dimensions més petites (60 x 32 mm) de bronze.

Al darrer quart del segle XIX s’inicia el muntanyisme a Catalunya; El massís de Sant Llorenç del Munt, amb el cim de La Mola es convertí en un indret freqüentat per excursionistes, espeleòlegs, escaladors i per tant, en un lloc habitual de trobades entre amants i estudiosos de la muntanya, d’aplecs culturals i religiosos.

El dia 27 de maig de 1976, s’organitzà un Aplec excursionista a la Mola, amb motiu del Centenari de l’Excursionisme Català. La comissió organitzadora, convidà a totes les entitats excursionistes de Catalunya fins a La Mola.

AA DD (1976). Butlletí informatiu mensual de la Secció Excursionista de l’Ateneu Castellarenc. Activitats del mes de maig, núm. 124. Maig de 1976. Castellar del Vallès.

CARULLA I CANALS, Lluís; FONT I BERNAUS, Maria (1975). L’Excursionisme a Catalunya, 1876-1976. Cent anys del Centre Excursionista de Catalunya. Fundació Carulla-Font. Editorial Barcino. Barcelona.