Placa antiga amb nom de carrer ("Calle de Calvo Sotelo")
Carme

  Anoia
  C/ Freginal, 10
  Emplaçament
  Al nucli urbà de Carme.

  Coordenades:

  41.53219
  1.61952
  384837
  4598758
  Número de fitxa
  08048 - 144
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1939-75
  Estat de conservació
  Regular
  Si no s'hi actua s'anirà perdent amb el temps, ja que l'element no és objecte de cap tipus de manteniment i està exposat als elements meteorològics.
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Ornamental
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Carme. Avda. de Catalunya, 2. 08787 Carme.
  Autoria de la fitxa
  Jordina Sales Carbonell; Natalia Salazar Ortiz

  Es tracta d'una placa de carrer d'època de la dictadura franquista que, juntament amb dues més que es conserven al nucli urbà, ha arribat fins els nostres dies amb més o menys fortuna, ateses les circumstàncies polítiques dels temps en que fou col·locada a la via pública i els posteriors canvis polítics soferts pel país. Porta un nom implantat durant la postguerra (Calle Calvo Sotelo"), que canviava el nom anterior (Carrer Freginal) i que, arribada la democràcia, es va tornar a recuperar. Ubicada al carrer Freginal, n. 10, cantonada amb plaça Alegria, es tracta d'una placa feta de morter, amb lletres en relleu i pintades, amb la inscripció "Calle de Calvo Sotelo".

  El nom que conté aquesta placa amb tota probabilitat es refereix a José Calvo Sotelo, polític espanyol que fou ministre d'Hisenda durant la dictadura de Primo de Rivera i que fou assassinat per uns guàrdies d'assalt l'any 1936, essent aquest el succés que va motivar que el general Francisco Franco es decidís a formar part del cop d'estat que s'estava preparant contra la República. Aquests successos, doncs, conferiren un caràcter mític al personatge per part del règim dictatorial. Al marge del règim polític sota el que es va col·locar aquesta placa de carrer, un cop superada la transició i consolidada la democràcia, caldria començar a pensar en protegir-la com a element patrimonial, sense cap tipus de connotació ideològica de fons.