Pla del Castell
Tavertet

    Osona
    El Castell
    Emplaçament
    A l'inici del pla del Castell al seu costat nord-est.
    853 m

    Coordenades:

    41.99055
    2.41344
    451415
    4648893
    Número de fitxa
    08280 - 77
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Prehistòric
    Edats dels Metalls
    Antic
    Ibèric
    Medieval
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    Patrimoni arqueològic i paleontològic NNSS 2003, zona de protecció especial.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí, CC.AA: 2710.
    Accés
    Fàcil
    Científic
    Titularitat
    Privada
    08280A003000560000JM
    Autoria de la fitxa
    Virgínia Cepero González

    El jaciment es troba a l'inici del pla del Castell, al seu costat nord-est.

    Es conserva una muralla de grans dimensions (uns 126 m de llarg, 2-3 m d’amplada i 1,5 m d’alçada), construïda en pedra seca, situada en el límit i en la part elevada del pla, i restes de murs, també en pedra seca, situats paral·lelament a la muralla.

    L’any 1979, una part del sediment va ser rebaixat per mitjans mecànics en un projecte d'urbanització de la zona. Durant el mateix any, J. Sanglas va trobar en superfície diferents materials arqueològics.

    L’any 1984, l’equip format per M. Molist, W. Cruells i D. Buxó va dur a terme dos sondeigs que van permetre documentar una gran potència estratigràfica.

    Des de l’any 2014, el jaciment ha estat objecte de diverses intervencions arqueològiques, que formen part del projecte de recerca arqueològica d’època prehistòrica a l’àrea del Cabreres i Vall de Sau, dirigides per Anna Gómez.

    Aquestes campanyes han permès documentar un assentament a l’aire lliure que, fins al moment, s’inicia del bronze mitjà i final i que evoluciona a un poblat fortificat, en el món ibèric ple. Les principals restes conservades corresponen a una fortificació amb estances adossades i un espai de circulació associat, d’època ibèrica, amb ocupacions puntuals posteriors, una d’elles de principis de l’antiguitat tardana.

    L’any 2014 es va iniciar un projecte de recerca arqueològica d’època prehistòrica a l’àrea del Cabreres i Vall de Sau, dirigit per Anna Gómez (Pla del Castell) i Ramon Álvarez (les Pixarelles), amb la coordinació d’Anna Maria Rauret (UB) i Miquel Molist (UAB), que compta amb el suport de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat i el suport logístic d l’ajuntament de Tavertet.

    Fotografia 1 extreta de la Tribuna d'Arqueologia en línia: https://tribunadarqueologia.blog.gencat.cat/

    AJUNTAMENT DE TAVERTET (2003) Carta Arqueològica. Normes subsidiàries de planejament de Tavertet (text refós). Tavertet: Ajuntament de Tavertet.

    GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (2016) Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya (Tavertet).

    PADRÓS GÓMEZ, C. (2016) "La problemática de las fuentes clásicas. Reflexiones y planteamientos del caso Ausetano". Quaderns de Prehistòria i Arqueologia de Castelló, vol. 34. Castelló de la Plana: Servei d’Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques, p. 221-231.

    SERRA i CLOTA, A. (1989) Memòria de les prospeccions Medievals a Tavertet: anys 1987 i 1989. Mem. núm.: 480. Àrea de Coneixement i Recerca de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya.