Piscines Municipals
Tona
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
A la zona poliesportiva, a tocar de les piscines municipals i les pistes exteriors, es va localitzar una acumulació de pedres col·locades intencionadament i taques de terra rubefactada. També, fragments de ceràmica a mà, ceràmica ibèrica a torn, fragments de sílex, i restes de fauna.
Les restes es van localitzar durant les obres de construcció de les piscines municipals.
Història
Les restes varen ser documentades durant una excavació arqueològica d’urgència l’any 1995, i s'interpretaren com a una ocupació puntual en època ibèrica.
Sobre l’existència d’una fase d’ocupació ibèrica a Tona, hi ha indicis d’ocupació puntual a partir de les restes ceràmiques i en algun cas estructurals, localitzades en jaciments com Les Escomes, el Pla del Castell, el referent del Camp de les Lloses, o la zona de les piscines municipals que ens ocupa.
En aquest cas, la zona de les piscines municipals és molt propera al jaciment del Vilar - Via Collsuspina, amb restes d’un mil·liari romà, i de part de la mateixa via de comunicació, la coneguda com Manius Sergius.
Bibliografia
ÁLVAREZ, R., DURAN, M., MESTRES, I., PRINCIPAL, J. 2000: “El jaciment del Camp de les Lloses (Tona, Osona ) i el seu taller de metalls”, a: Mata, C. i Pérez Jordà, G. (Eds.), IBERS. Agricultors, artesans i comerciants. Universitat de València, València, 271-281.
LLEOPART, A. (2006). Retalls del passat per conèixer millor Tona. Ajuntament de Tona.
PLADEVALL, A. (1990). Tona. Mil cent anys d’Història. Eumo Editorial. Ajuntament de Tona.
Memòries i informes. Memòria de l'excavació nº 1764 (Campanya de 1995). Servei d'Arqueologia.
Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya.