Pintures d’un retaule de Sant Salvador de Torroella (Museu Diocesà de Solsona)
Navàs

National Monument Record
    BCIN moble pel Decret 474/1962 de museus
    Cultural
    Bisbat de Solsona
    Jordi Piñero Subirana

Conjunt de dues pintures sobre taules de fusta, probablement de la primera meitat del segle XVII, que devien formar part d’un retaule de l’església de Sant Salvador de Torroella, i que avui es conserven al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. El més probable és que formessin part del retaule major, dedicat al Sant Salvador, però no se’n coneixen referències documentals. L’autor de les pintures també és desconegut. Les mides són 82,5 x 40,5 cm.

Es tracta de dues pintures a l’oli sobre fusta. Una representa el tema de la Trinitat terrestre; és a dir, el retorn de la Sagrada Família (Jesús, Josep i Maria) d’Egipte (té el número d’inventari del museu MDCS 78.2). L’altra és dedicada a sant Joan Baptista (número d’inventari MDCS 78.1). La primera tracta un tema poc habitual, però la qualitat de l’obra és més aviat discreta. En la segona, de característiques similars, crida l’atenció el fet que s’hi representa el que devia ser el donant del retaule, probablement el mateix rector de la parròquia, que apareix agenollat en primer pla. Un dels llibres que té als peus, amb la inscripció Dr. Sorrosal, podria fer referència al seu cognom. Cal dir que la representació d’aquest clergue, amb un rostre ossut i allargat, és una de les figures amb més personalitat de tota la col·lecció de pintura moderna del Museu.

DUARRI, C.; CAPSADA, J.; DUARRI, C.; LLOBET, E. (2010): La Grandària del Món. Entorn, història i imaginari de Palà de Torroella, Edicions de l’Albí, Berga, p. 93.