Pintura de sant Antoni de Pàdua
Vacarisses

Romàntic
    Francesc Torras Armengol
    Museu de Terrassa
    Museu de Terrassa
    Jordi Piñero Subirana

Pintura conservada al Museu de Terrassa, obra del pintor del segle XIX Francesc Torras Armengol, que representa la crema de la casa vella de l'Obac durant la Guerra del Francès. Es tracta d'un quadre amb dues escenes: al pla celestial (superior) apareix Sant Antoni de Pàdua de genolls amb el Nen Jesús. El Sant du hàbit i atributs com ara un lliri blanc i un llibre al costat del peu dret. Al darrera d'aquests dos personatges, en una boira, apareix la Mare de Déu i altres figures celestials. A baix, al plà terrenal, apareix en petit la representació de l'assalt per part de les tropes napoleòniques de la casa vella de l'Obac. Es tracta d'una pintura d'oli sobre tela, d'unes dimensions de 250 x 18,5 cm (amb marc).

Número d'inventari del Museu: 39

L'any 1811 les tropes napoleòniques s'apoderaren de la muntanya de Montserrat. Les tropes de la resistència hagueren de fugir, perseguits pels francesos, i sembla que hi hagué una gran batalla entre Monistrol i Vacarisses. Al seu pas per la masia de l'Obac vell, el dia 27 o 28 de juliol tant la casa vella com la casa nova i la capella foren saquejades i destruïdes com a càstig per haver acollit la nit anterior els cabdills rebels: el baró d'Eroles i el militar Josep Manso. Més tard, la casa vella de l'Obac es reconstruí, però el 1812 la família deixà el mas a càrrec de masovers i s'establí a la Casa Nova. Durant les Guerres Carlines, quan els propietaris s'havien refugiat a Terrassa, l'any 1836 els carlins cremaren la Casa Vella, que quedà definitivament en ruïnes.
    Francesc Torras Armengol va néixer a Terrassa l'any 1832. Fou pintor, escultor i gravador, i va estudiar al París de l'època de Delacroix i a Madrid, on inicià una carrera notable d'artista i docent. Practicà una pintura històrica i religiosa elegant, en la tradició romàntica. La pintura sobre el saqueig napoleònic, datada de l'any 1864, fou donada per la família Ubac al Museu de Terrassa.

Anònim (1816). Francisco Torras 1832 -1878. Barcelona, Ajuntament Constitucional de Terrassa, p. 15, làmina 3.
    CARDÚS, Salvador (1962). Historial de la Guerra Napoleònica a Terrassa: heroic sacrifici d'un patriota exemplar, Terrassa, p. 114-115.
    FERRANDO, Antoni (1983). El parc de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac: història i arqueologia vistes per un excursionista. Sabadell, El Pot Cooperativa, p. 341
    FLOTATS, Antoni (1979). Vacarisses, assaig històric d'un poble, p. 83
    FONTBONA, Francesc (2005). Francesc Torras i Armengol 1832 - 1878, Barcelona, Caixa de Terrassa i Lunwerg Editores, p. 40-41
    Merlet (publicació del Museu de Terrassa), núm. 33