Pica del Camí de la Vinya
Sant Llorenç d'Hortons

Torrentfondo

Piques inutilitzables
    Jordi Montlló Bolart

Estructura formada per dues piques, una més gran que l'altra (70 x 57 cm i 44 x 70 cm), i un dipòsit o cisterna d'aigua destinada a la fabricació del "caldo bordolés" (boullie bordelaise), i que es feia barrejant aigua i calç amb sulfat de coure per sulfatar la vinya. Les piques estan fetes de maons plans arrebossat a l'exterior i a l'interior, per tal d'impermeabilitzar-la. A la part interior s'observa les restes de color verdós característic de la barreja. El dipòsit, que està al seu costat, servia per recollir l'aigua de la pluja. És de secció circular però li han fet un tancament d'obra de protecció de 1 x 0'9 metres i una tapa de formigó datada l'any 1970.

Quan es sulfatava una vinya es feia a peu i amb la sulfatadora, amb una capacitat màxima de 20 litres, penjada a l'esquena. Per aquest motiu era usual que en una mateixa vinya existissin diverses piques com aquesta, per tal de no fer més feixuga la tasca del pagès.