Pica de l'església de Sant Salvador de Les Gunyoles Avinyonet del Penedès

Alt Penedès
Les Gunyoles 08792 AVINYONET DEL PENEDÈS.
A l'entrada de l'església

Coordenades:

41.35217
1.78003
397946
4578570
08013-146
Patrimoni moble
Objecte
Medieval
Romànic
Bo
Inexistent
IPAC Núm. 15928
Fàcil
Religiós
Privada accessible
Arquebisbat de Barcelona C/ Bisbe, 5, 08002-BARCELONA
J.M. Huélamo - ARQUEOCIÈNCIA

Peça de pedra amb una concavitat destinada a rebre l'aigua beneita sostinguda per un fust, que es troba a l'entrada de l'església, que actualment conté aigua beneita amb la qual els fidels es senyen a l'entrar al temple. Presenta una aparença molt primitiva. És del tipus de peu i es troba al costat a l'entrada a mà dreta. El vas és de forma semiesfèrica. Està decorat amb una sèrie de 16 arcuacions de punt rodó que emmarquen sengles gallons rebuidats. A 3 cm de la boca presenta una motllura composta per una faixa de 2'5 cm d'ample i un bossell en forma de corda. Un bossell com l'anterior divideix la copa en sectors de quatre gallons cadascun. El fust és de secció quadrangular amb els angles aixamfranats. Les cares d'aquesta columna eren decorades amb motius geomètrics de difícil interpretació degut al desgast de la pedra. En el punt d'unió amb la copa, i a 12 cm d'aquest punt, hi ha un bocell de corda. El fust es basa en un dau de 27 cm x 27 cm i 19 cm d'alçada. En la seva part frontal hi ha un botó ressortit amb una creu patent cisellada.

Al pati de ca l'Escofet de Les Gunyoles hi ha una pica romànica d'immersió, que va ser recollida dins un camp sense especificar el lloc exacte de la troballa

Actualment s'utilitza com pica beneiteria, no obstant, fins a èpoques no gaire llunyanes fou utilitzada com a pica baptismal. Deu procedir de l'antiga església del poble.

INVENTARI DE PATRIMONI (1980-1985) Inventari de Patrimoni Arquitectònic, Servei del Patrimoni Arquitectònic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.