Pica de l'església de Sant Salvador de Les Gunyoles
Avinyonet del Penedès

  Alt Penedès
  Les Gunyoles 08792 AVINYONET DEL PENEDÈS.
  Emplaçament
  A l'entrada de l'església

  Coordenades:

  41.35217
  1.78003
  397946
  4578570
  Número de fitxa
  08013-146
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Objecte
  Medieval
  Romànic
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPAC Núm. 15928
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Privada accessible
  Arquebisbat de Barcelona C/ Bisbe, 5, 08002-BARCELONA
  Autor de la fitxa
  J.M. Huélamo - ARQUEOCIÈNCIA

  Peça de pedra amb una concavitat destinada a rebre l'aigua beneita sostinguda per un fust, que es troba a l'entrada de l'església, que actualment conté aigua beneita amb la qual els fidels es senyen a l'entrar al temple. Presenta una aparença molt primitiva. És del tipus de peu i es troba al costat a l'entrada a mà dreta. El vas és de forma semiesfèrica. Està decorat amb una sèrie de 16 arcuacions de punt rodó que emmarquen sengles gallons rebuidats. A 3 cm de la boca presenta una motllura composta per una faixa de 2'5 cm d'ample i un bossell en forma de corda. Un bossell com l'anterior divideix la copa en sectors de quatre gallons cadascun. El fust és de secció quadrangular amb els angles aixamfranats. Les cares d'aquesta columna eren decorades amb motius geomètrics de difícil interpretació degut al desgast de la pedra. En el punt d'unió amb la copa, i a 12 cm d'aquest punt, hi ha un bocell de corda. El fust es basa en un dau de 27 cm x 27 cm i 19 cm d'alçada. En la seva part frontal hi ha un botó ressortit amb una creu patent cisellada.

  Al pati de ca l'Escofet de Les Gunyoles hi ha una pica romànica d'immersió, que va ser recollida dins un camp sense especificar el lloc exacte de la troballa

  Actualment s'utilitza com pica beneiteria, no obstant, fins a èpoques no gaire llunyanes fou utilitzada com a pica baptismal. Deu procedir de l'antiga església del poble.

  INVENTARI DE PATRIMONI (1980-1985) Inventari de Patrimoni Arquitectònic, Servei del Patrimoni Arquitectònic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.