Pica baptismal
Els Prats de Rei

A l'interior de l'església parroquial de Prats de Rei, en un espai lateral.

Barroc
    Bisbat de Vic. Carrer del Cloquer, 5 (08500 Vic)
    Jordina Sales Carbonell

Aquesta petita pica baptismal d'estil barroc fou trobada fa uns pocs anys en obrir-se una paret tapiada de l'església parroquial de Santa Maria dels Prats de Rei. Es una peça de pedra tallada semiesfèrica i semicircular, i presenta decoració en relleu a base de gallons i varies motllures a la vora. Al centre de la peça s'hi va esculpir un rostre masculí amb barba, cabell rinxolat i orelles prominents, amb una expressió de caràcter grotesc, a la boca del qual més recentment s'hi ha instal·lat una aixeta per desguassar l'aigua. La pica es troba enclastada a la paret, en el lloc original on fou descoberta, i es datada en el segle XVIII, dins un barroc tardà.

El sagrament del baptisme es practicava primitivament en piscines pel ritus la de immersió, però a partir de l'Alta Edat Mitjana es va anar generalitzant el ritus de la aspersió, que va comportar la fabricació de piques baptismals com la apareguda a l'església de Santa Maria. Tot i els seus precedents tardoantics i medievals, la fàbrica de l'església parroquial que es pot veure actualment va ser començada el 1583 i finalitzada el 1713; la pica descrita es fabricaria un cop finalitzades les obres del nou edifici, però per motius que es desconeixen fou amortitzada i tapiada fins que fou 'redescoberta' durant unes obres efectuades l'any 1977.